Speleologen ontdekken ondergrondse gang van 15.000 jaar oud onder straten Montréal

Luc Le Blanc
"Het is gewoon prachtig", zegt Luc Le Blanc. Hij is een van de Canadese amateurspeleologen die een tot nu toe verborgen ondergrondse passage van zeker 250 meter in Montréal hebben ontdekt. Op termijn zou de grot kunnen worden opengesteld voor het publiek.

Le Blanc botste eerder dit jaar met zijn collega-speleoloog op de ondergrondse ruimtes in Montréal. Ze daalden al jaren af in de bestaande Saint-Léonardgrot, die in 1812 ontdekt werd in de Canadese metropool. In 2014 vermoedde Caron door het gebruik van zijn wichelroede een anomalie in de ondergrond, die wees op een holte.

Samen met andere speleologen stak hij een kleine camera door een minuscuul gaat in de wand van de grot. De beelden waren wazig, maar bevestigden dat er zich inderdaad naast de Saint-Léonard nog een andere holle ruimte bevond. Het was vanaf toen zaak om door de kalkstenen muren te geraken. Hun eerste poging vorig jaar mislukte, maar in oktober dit jaar lukte het wél.

Groter dan gedacht

De uitholling bleek veel groter dan ze hadden gedacht. De ondergrondse kamer was zes meter hoog, drie meter breed, en minstens 250 meter lang, gedrenkt in water. Geen rivier, maar een watertafel. De unieke formatie werd duizenden jaren geleden in de laatste ijstijd gevormd door enorme gletsjers, die de rotsen onderaan uitholden. 

Op sommige plaatsen was het water vijf meter diep. Le Blanc en Caron voeren erdoor met een opblaasbaar bootje. Hoe dieper ze gingen, hoe meer water en hoe minder lucht er was. Begin volgend jaar willen ze opnieuw afdalen om de grot verder te exploreren, als het water gezakt is.

De stad kondigde een onderzoek over de grot aan en hoopt ze ooit te kunnen openstellen voor het publiek.

Luc Le Blanc5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van Hevel

  Met een wichelroede ... Wie verzint er zo een onzin.

 • johan vervoort

  Hou het “publiek” hier weg laat dit stukje natuur ongerept aub

 • Joris Vanderaert

  "We" willen niet naar Mars gaan. We willen dat Mars onderzocht wordt. Naast de vele andere zaken die onderzoek verdienen, hier en elders.

 • Michael Bruyneel

  Jeroen we willen exploceren omdat dat de natuur is. En omdat we in de verre toekomst een must is

 • jeroen Merckx

  Waarom willen we naar Mars gaan als er hier nog zoveel te ontdekken is?