Speelgoed in kindermenu mag niet meer in stukje Californië

UNKNOWN
In de strijd tegen zwaarlijvigheid mogen restauranthouders in een graafschap van Californië binnenkort niet langer speelgoed gebruiken om kinderen aan te zetten tot het eten van calorierijke voedingswaren vol zout, een praktijk die door de grote fastfoodketens wordt toegepast.

Verkozenen van het graafschap Santa Clara, in het hart van Silicon Valley ten zuiden van San Francisco, hebben hun goedkeuring gegeven aan deze maatregel, die bedoeld is om "de epidemie van zwaarlijvigheid" in Californië en de Verenigde Staten te bestrijden.

Vet en zout
De maatregel verbiedt restauranthouders om het verlangen van kinderen naar speelgoed te gebruiken teneinde een menu aan te prijzen dat veel calorieën, veel vet en veel zout bevat, legde Ken Yeager van het graafschap uit. "De maatregel verbreekt de band tussen ongezonde voeding en beloning", voegde hij eraan toe. Het verbod gaat over drie maanden in.

Een kaderlid van McDonald's, Harlan Levy, veroordeelde de maatregel, zeggend dat het graafschap zich in de plaats van de ouders stelde. In de VS is één kind tussen 6 en 19 jaar op de vijf zwaarlijvig. (belga/gb)