Speculatie over bezoek Bush sr. aan Noord-Korea

UNKNOWN

De voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush is in Zuid-Korea aangekomen voor een privébezoek van drie dagen. In de media wordt gespeculeerd dat Bush senior ook Noord-Korea zal aandoen om te proberen een impasse over het Noord-Koreaanse atoomprogramma te doorbreken.

Meningsverschil
Het nucleaire overleg met Noord-Korea ligt stil vanwege een meningsverschil tussen Pyongyang en Washington. Noord-Korea zegt volledige openheid van zaken over zijn nucleaire installaties en activiteiten te hebben gegeven in een lijst die het in november aan de VS heeft gegeven. Maar volgens de VS is daarmee nog niet het hele verhaal verteld.

De onderhandelaars van de VS en Noord-Korea ontmoeten elkaar deze week in Genève om te proberen het overleg weer vlot te trekken. Er was afgesproken dat Noord-Korea brandstof en politieke concessies krijgt als het zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Noord-Korea klaagt over het uitblijven van de toegezegde hulp, terwijl de VS zegt dat Noord-Korea nog niet aan de voorwaarden heeft voldaan.

Hoger inkomen
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zei vandaag dat hij regelmatig contact wil hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. De onlangs beëdigde Lee heeft tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd het Noord-Koreaanse inkomen per hoofd van de bevolking te verhogen tot omgerekend 1.950 euro als Noord-Korea de gedane belofte heeft ingelost.

"Geen confrontatie"
Lee zei dat hij niet uit is op een confrontatie met Noord-Korea en de verzoening tussen de Korea's niet wil vertragen. "We willen dat Noord-Korea spoedig op eigen benen kan staan en geen hulp meer hoeft te vragen van andere landen", zei hij. "Dan kunnen we gaan werken aan de eenwording van Noord en Zuid." (novum/ap/bdr)