Speculatie neemt toe: Was Merah een politie-informant?

Mohamed Merah werd vandaag in Cornebarrieu begraven.
AFP Mohamed Merah werd vandaag in Cornebarrieu begraven.
In Frankrijk wordt druk gespeculeerd over de vraag of de Frans-Algerijnse jihadist Mohamed Merah, die eerder deze maand een reeks moorden in het zuiden van Frankrijk pleegde, een informant was van de politie in een poging om te verklaren waarom Merah zo lang aan de aandacht van de politie is ontsnapt. Het hoofd van de inlichtingendienst (DCRI), Bernard Squarcini, ontkent dat gerucht met klem, zo melden diverse Franse nieuwssites.

Het was Squarcini zelf die vorig week aan de basis lag van de speculatie toen hij bekendmaakte dat de 23-jarige Merah, tijdens de belegering van zijn woning, met een plaatselijke agent van de DCRI wilde spreken met wie hij eerder, na een trip naar Pakistan, al contact had gehad. De twee zouden een goed contact hebben gehad.

"Gekend bij DCRI"
Squarcini benadrukte dat het ging om "ondervragingen" en dat de DCRI van Merah wilde weten waarom hij naar Afghanistan was gegaan. De voorganger van Squarcini, Yves Bonnet, deed de speculatie nog aanzwellen nadat hij bevestigde dat Merah "gekend" was bij de DCRI.

Ook de trip van Merah naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden wordt opnieuw bekeken. Hij zou die reis volgens nog onbevestigde beweringen hebben kunnen maken met de hulp van de Franse inlichtingendiensten in ruil voor informatie.

Begraven in Toulouse
Merah is vanavond toch begraven in zijn woonplaats Toulouse. Ondanks bezwaren van de burgemeester is de uitvaart doorgegaan. Zijn lichaam kwam deze vooravond aan bij de begraafplaats Cornebarrieu in Toulouse. Ongeveer vijftien jonge mannen begeleidden hem naar zijn laatste rustplaats op een islamitisch deel van de begraafplaats.

De burgemeester van Toulouse vond het ongepast om Merah te begraven in de stad waar hij zijn aanslagen had gepleegd. Hij vroeg daarom de teraardebestelling 24 uur uit te stellen. President Nicolas Sarkozy wilde geen discussie over de begrafenis. "Hij was Frans. Laat hem begraven worden en laten we er niet over ruziën. Ik heb gezegd wat ik vind van Mohamed Merah, die zich monsterachtig heeft gedragen'', zei Sarkozy.

Algerije wilde hem niet
De vader van Merah, een Fransman van Algerijnse afkomst, had eerder laten weten dat de aanslagpleger in Algerije zou worden begraven. Algerije wilde echter niet dat de 23-jarige in het Noord-Afrikaanse land zijn laatste rustplaats zou krijgen.

Merah heeft de afgelopen weken zeven mensen doodgeschoten in en rond Toulouse, onder wie drie kinderen. Na een urenlange belegering van zijn huis schoten agenten hem dood.

Mohamed Merah.
Photonews Mohamed Merah.
AFP
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY