Speciaal ‘vrouwenmenu’ komt restaurant duur te staan

Illustratiebeeld
Getty Images/Cultura RF Illustratiebeeld
Een gerenommeerd restaurant in de Peruviaanse hoofdstad Lima moet een geldboete van omgerekend 55.000 euro betalen omdat het een onderscheid maakte tussen mannen en vrouwen bij het uitdelen van de menukaart. Zo kregen vrouwen in mannelijk gezelschap een menukaart zonder prijzen in de handen gestopt. “Pure discriminatie”, zo werd geoordeeld.

‘La Rosa Náutica’ is niet alleen geliefd bij lokale mensen, maar ook bij buitenlandse toeristen. Het restaurant dat door vele reisgidsen wordt aangeraden, is nu echter door de autoriteiten op de vingers getikt.

Het restaurant bood vrouwelijke klanten in mannelijk gezelschap steevast een goudkleurige menukaart aan - zonder prijzen. Hoeveel een ceviche of steak kostte, daar hadden vrouwen het raden naar. Mannen kregen daarentegen een blauwe menukaart inclusief prijzen. Volgens het restaurant konden vrouwelijke klanten op die manier genieten van een “romantische avond zonder aan de kosten te denken”.

Een brug te ver voor de autoriteiten. “Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onschadelijk, maar het versterkt wel de verschillen tussen mannen en vrouwen”, klonk het. “Vrouwelijke klanten moeten evenzeer de prijs van de gerechten kunnen zien.” 

Een boete van 55.000 euro wegens discriminatie was het verdict. Daarnaast moet het etablissement aan mannen en vrouwen voortaan een gelijkaardige menukaart voorschotelen, het personeel een opleiding geven en een bord in de zaak zetten waarop staat dat discriminatie niet wordt getolereerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.