Speciaal aanklager Mueller mag Trump "hooguit enkele uren" horen

Amerikaans president Donald Trump.
AFP Amerikaans president Donald Trump.
De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller zou president Donald Trump slechts enkele uren mogen horen. Ook zou Mueller slechts een beperkt aantal vragen mogen stellen, zei een advocaat van Trump tegen de krant The Washington Post.

"Sommige mensen hadden het over een gesprek van twaalf uur", zei Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York die is toegetreden tot het juridische team van Trump. "Dat gaat niet gebeuren. Het zou maximaal twee tot drie uur mogen duren."

Mueller onderzoekt de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezing. Ook kijkt hij of leden van het campagneteam van Trump hebben samengespannen met Rusland. De speciaal aanklager waarschuwde eerder dit jaar dat hij Trump zou kunnen dagvaarden als de president niet instemt met een gesprek, zeiden bronnen tegen de krant.

Advocaat vertrekt

Het Witte Huis maakte vandaag overigens bekend dat weer een advocaat vertrekt uit het juridische team van Trump.  Ty Cobb stapt eind deze maand op. Volgens woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis, geciteerd door de conservatieve nieuwszender Fox, sprak de advocaat al sinds enkele weken over zijn pensioen met stafchef John Kelly en heeft hij vorige week Kelly laten weten dat hij eind deze maand met pensioen wil gaan.

Hij geldt als een spilfiguur in het antagonisme tussen de Republikeinse president Donald Trump en Mueller. Volgens Fox verdedigde Cobb onvermoeibaar de president en zei hij herhaaldelijk dat Trump niet wou praten over het uit de laan sturen van Mueller, of dat te overwegen.

Cobbs vervanger wordt Emmet Flood. Die heeft de Democratische president Bill Clinton verdedigd toen die in 1996 met een uiteindelijk op een sisser afgelopen impeachment-procedure te maken kreeg in het kader van de Lewinsky-affaire. Flood werkte ook in het juridisch team van de Republikeinse president George Bush, met name tijdens diens tweede ambstermijn.

Giuliani benadrukte dat Trump het vertrek van Cobb niet heeft afgedwongen. "Het was gewoon tijd voor hem om te gaan, maar hij blijft beschikbaar voor ons."
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bernaerts Diane

    Mueller is "rechts", hoor, Juul Kabas, evenals de meeste andere onderzoekers van "Russiagate"! ;) Maar gelukkig zijn er ook nog rechtsen die "de waarheid" belangrijk vinden, los van partijbelangen of persoonlijke belangen.

  • Edmond Dantès

    Als Trump vrijwillig ingaat op een verzoek van Mueller om te praten, mag hij zich laten vergezellen van zijn advocaat. Bij een dagvaarding zou hij voor de Grand Jury komen en alleen, zonder bijstand op de vragen moeten antwoorden, maar wel met het 5th amendment als ultiem verdedigingsmiddel. Het feit dat er opnieuw één van de topadvocaten de brui aangeeft is een teken aan de wand.