Spanningen tussen Turkse president en Koerdische oppositie lopen op

De Koerdische oppositieleider Selahattin Demirtas tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Istanboel.
REUTERS De Koerdische oppositieleider Selahattin Demirtas tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Istanboel.
De Koerdische oppositepartij HDP eist excuses van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, omdat die zich onrespectvol zou hebben gedragen na de bomaanslagen op een verkiezingsbijeenkomst gisteren. Daarbij vielen drie doden en meer dan 200 gewonden.

De Koerdische oppositie neemt het Erdogan kwalijk dat hij zijn kiescampagne na de dubbele bomaanslag in de zuidoostelijke stad Diyarbakir niet heeft opgeschort en eist excuses. "Hij zou naar Diyarbakir moeten gaan. Is hij niet de president van alle 77 miljoen mensen? Hij zou bloemen moeten neerleggen op de plaats waar mensen stierven", zei HDP-leider Selahattin Demirtas.

Erdogan kaatste de bal meteen terug en stelde dat het net Demirtas is die zich zou moeten verontschuldigen. Hij beschuldigde de oppositieleider van het aanzetten tot geweld in oktober. Erdogan betuigde zijn medeleven en noemde de dubbele aanslag een "provocatie", bedoeld om de verkiezingen van morgen te ondermijnen.

Volgens de oppositie ligt de vijandige houding van de AK-partij aan de basis van de aanslagen. In Diyarbakir kwamen honderden mensen op straat en trokken naar de plaats van de aanslag, terwijl ze 'Moordenaar Erdogan' scandeerden. Anderen woonden de begrafenis van een 16-jarige jongen bij die omkwam bij de aanslagen en riepen "AKP zal hiervoor boeten".

De nummer twee van HDP, Idris Baluken, zei dat zijn partij ervan overtuigd is dat de vijandige rethoriek van Erdogan en zijn AKP de weg hebben vrijgemaakt voor de aanslagen.

Mensen dragen een man die gewond raakte bij de dubbele aanslag gisteren in Diyarbakir.
EPA Mensen dragen een man die gewond raakte bij de dubbele aanslag gisteren in Diyarbakir.

"Protest in stemhokje"

Demirtas riep zijn aanhangers op om kalm te blijven en hun ongenoegen te uiten in het stemhokje. "Ik weet dat we boos zijn, maar we zullen niet handelen uit boosheid. We zullen handelen met een goed geweten. We zullen slim zijn en ons antwoord geven in het stemhokje en opkomen voor ons land", klonk het.

Volgens hem werd zijn partij al het doelwit van 140 gewelddadige aanvallen tijdens de campagne, waaronder een dubbele bomaanslag waarbij vorige maand zes mensen gewond raakten.

Erdogan hoopt dat zijn AK-partij morgen een klinkende overwinning boekt tijdens de parlementsverekiezingen. Bij een duidelijke winst kan de partij de grondwet aanpassen en de presidentiële bevoegdheden uitbreiden. De HDP dreigt echter roet in het eten te strooien. Als de partij de drempel van 10 procent overschrijdt, krijgt de HDP toegang tot het parlement. Hierdoor kan de AKP mogelijk niet in zijn eentje een regering vormen.

Demirtas benadrukte nog dat zijn partij zich, ongeacht de verkiezingsuitslag, zal blijven inzetten voor de vredesgesprekken tussen Koerdische rebellen en de Turkse regering. Erdogan heeft de HDP ervan beschuldigd een dekmantel te zijn voor de verboden PKK, die in 1984 een gewapende opstand begon die al aan 40.000 mensen het leven heeft gekost.