Spanningen tussen Rusland en Oekraïne nemen opnieuw toe: nieuwe raketten op Krim

EPA
Rusland heeft nieuwe S-400 luchtdoelraketten gestationeerd op de Krim. Dat zeggen Russische media. Deze actie wordt gezien als een nieuwe stap in de toegenomen spanningen tussen Rusland en Oekraïne over het betwiste schiereiland.

Nadat Rusland de Krim in 2014 annexeerde, reageerden Europa en de Verenigde Staten met economische sancties richting Rusland die nog altijd voortduren. Rusland stationeerde vorig jaar ook al dit type raketten in de buurt van de stad Sebastopol, dat van oudsher een van de belangrijkste Russische marinehavens is.

De VS beloofden afgelopen december Oekraïne in een tegenactie te helpen met "geavanceerde defensiemiddelen". Volgens officials zou het onder meer gaan om anti-tankraketten.

Rusland eigende zich de Krim in 2014 toe tijdens de crisis in Oekraïne. Het schiereiland is sinds eind achttiende eeuw overwegend Russisch geweest. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne. Bijna 70 procent van de bevolking van 2,2 miljoen mensen is oorspronkelijk Russisch.

Archieffoto 2013. Rusland toont S-400 luchtdoelraketten tijdens een militaire parade.
AP Archieffoto 2013. Rusland toont S-400 luchtdoelraketten tijdens een militaire parade.9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mike Dobbels

  Bizar dat er daar een stemming was... waarbij 90 percent stemde om weer bij Rusland te horen... en dat werd gerespecteerd... behalve door Europa en USA... Engeland stemde ook voor uit eu, en dat is nu nog steeds niet gebeurd... Baskenland stemde ook tegen Spanje... ze zetten hun leiders gevangen en Puidegemont is op de vlucht... het zegt veel over onze democratie... Leve Putin!

 • Roger -Martin Geens

  Belangrijker is dat Amerika zijn belofte houdt en de nodige afweer verschaft aan Oekraïne en de Europese Gemeenschap de banden met Oekraïne verder aanhaalt .Corruptie is natuurlijk een handicap ,maar dat is overal een handicap .De NATO moet zelf haar militaire draagkracht uitbreiden .Poetin kan wel dictator spelen ,maar daar komt ook een eind aan .

 • Rudy Van Schelvergem

  Democratish op zijn Poetins dan.

 • Frans Peeters

  De Krim is voor 100% democratisch Russisch verkozen

 • Marc Baeyens

  En nog zal Poetin beweren dat Rusland niet militair is tussengekomen in de Krim. De leugenaar van de eeuw.