Spanningen in Hongkong lopen weer op: politie bestookt betogers met traangas

Duizenden betogers zijn niet naar het eindpunt van de manifestatie gestapt, en hebben halt gehouden in de buurt van het politiekantoor van Ngau Tau Kok.
Photo News Duizenden betogers zijn niet naar het eindpunt van de manifestatie gestapt, en hebben halt gehouden in de buurt van het politiekantoor van Ngau Tau Kok.
Bij nieuw antiregeringsprotest in Hongkong is het vandaag tot rellen te komen tussen manifestanten en de oproerpolitie. Aan het eind van een vreedzame mars lopen de spanningen op. Voor het eerst in tien dagen wordt er opnieuw traangas ingezet om de betogers uit elkaar te drijven en chargeerde de politie. De betogers gooiden met flessen naar de politie. Minstens een van de manifestanten is opgepakt, zo meldt een journalist ter plaatse.

In de dichtbevolkte fabriekswijk Kwun Tong kwamen enkele duizenden demonstranten, met gasmaskers en helmen op, tegenover de oproerpolitie te staan en wierpen daar met allerlei bouwmaterialen barricades op. Ze bekogelden de politie met stenen, flessen en bamboestokken. De betogers waren eerder niet naar het normale eindpunt van een vreedzame manifestatie gestapt.

Parlementslid Ray Chan ondernam een poging om de gemoederen te bedaren. Hij vroeg de politie om geen charge uit te voeren tegen de manifestanten. Daarop zette de oproerpolitie traangas in om te betogers terug te dringen. De politie doorkruist nu ook delen van de vlakbij gelegen residentiële wijk Kowloon. Meer dan honderd agenten met schild patrouilleren om te voorkomen dat betogers weer samenkomen.

De betogers voeren actie in Kwun Tong, omdat het een van de eerste districten in Hongkong is die gebruik zal maken van slimme CCTV-camera's. "Heel wat mensen hebben schrik dat de regering van Hongkong de camera zal gebruiken om mensen te controleren" zoals op het Chinese vasteland gebeurt, zegt actievoerder David Chan. 

Al wekenlang onrust

In Hongkong wordt al voor het twaalfde weekend op rij gemanifesteerd voor vrijheid en democratie. De voormalige Britse kolonie Hongkong is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar een groot deel van van de 7 miljoen inwoners vreest dat Peking die vrijheden wil inperken. 

Bekijk hier de tijdlijn van het protest: 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Don Tessers

    Hongkong moet vrij blijven. De miljoenen inwoners van deze regio moeten vrij kunnen denken, zeggen en handelen zonder enige bemoeienis van de communistische regering. Dus steun hen in deze strijd om vrijheid.