Spanning in het Midden-Oosten loopt verder op, maar “Trump wil geen oorlog met Iran”

Amerikaans president Donald Trump.
BSRagency BSR Agency Amerikaans president Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Defensie achter gesloten deuren duidelijk gemaakt geen oorlog met Iran te willen. Dat bericht de krant The New York Times op basis van anonieme bronnen rond de regering. Ondertussen loopt de spanning in het Midden-Oosten verder op. Volgens The Guardian heeft Qassem Suleimani, de belangrijkste militair van Iran, Iraakse milities gewaarschuwd zich klaar te houden voor een oorlog.

Suleimani staat aan het hoofd van de Quds, de afdeling van de Iraanse Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor buitenlandse operaties. Hij zou drie weken geleden in Bagdad een aantal milities onder Iraanse invloed hebben gesproken. Hij zou hen hebben gewaarschuwd voor oorlog, en die waarschuwing zou mogelijk de aanleiding kunnen zijn voor de Amerikaanse ongerustheid van de afgelopen weken. Uit vrees voor een conflict stuurde de VS onlangs een vliegdekschip naar de Golf. 

Maar Trump liet er onder getrouwen naar verluidt geen twijfel over bestaan dat hij geen militaire escalatie van het conflict wil. Hij deed dat woensdagochtend tijdens een briefing over de oplopende spanning met de Islamitische Republiek, zeggen de bronnen. Vooral zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zou aandringen op oorlog.

De president heeft gisteren ook publiekelijk gezegd liever geen oorlog te willen. "Ik hoop het niet", reageerde hij op de vraag of zo'n conflict eraan zat te komen. Trump sprak deze week ook de verwachting uit dat de Iraniërs snel weer willen onderhandelen.

Nadat al een deel van het Amerikaanse ambassadepersoneel in Irak is geëvacueerd, staan nu ook Britse troepen diplomaten in de regio onder verhoogde waakzaamheid.

De USS Abraham Lincoln op weg naar de Perzische Golf.
AFP De USS Abraham Lincoln op weg naar de Perzische Golf.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vanakker

  Hij moet zijn oorlogskaart gebruiken om herkozen te worden ;

 • dirk belis

  Daar gaan de knettergekke republikeinen weer om oorlogje te maken en Iran hun olie stelen.Maar Iran is iets heel anders dan Irak.ze gaan daar nog zwaar op hun bek krijgen.

 • guido Bervoets

  Trump voert oorlogen door het verbreken van handelsverdragen, atoomakkoorden, dreigen met economische repercussies, het verplaatsen van VS-ambassades naar Jeruzalem en via Twitter en denkt dat hij daarmee de wereld naar zijn hand kan zetten. Dat de echte oorlogen in het verleden op die manier ontstaan zijn verliest hij wel even uit het oog. En nog meer verontrustend is dat zijn militaire raadgevers en zijn minister van defensie blijkbaar wel zin hebben in een oorlog in het Midden-Oosten.

 • Jacques De Meulemeester

  Trump verandert om de haverklap. Eerst wil hij Iran en lesje leren en stuurt superschepen naar de regio. Nu wil hij geen oorlog meer??? Kom naar hier bij de NVA. Die draaien ook gelijk de wind!

 • Kaveh Ahangar

  Waarom denkt Trump dat Iran terug zal onderhandelen? Als VS zich eenzijdig terug trekt uit een contract waarom zou Iran nog vertrouwen hebben in die zotte Trump? Stel voor dat Iran eenzijdig zich terug trok uit de contract en daarna zei ja we willen nieuw onderhandelingen en VS moet maar aanvaarden denk je echt dat dit ging gebeuren, een dikke neee. Dubbel Standard is wat VS is tegenwoordig, als het hen niet past dan is het niet goed. Veel op Europa kan je niet rekenen want ze durven niets.