Spannendste senaatsrace in jaren gaat laatste week in: "Mannen die kleine meisjes misbruiken moeten naar de gevangenis, niet naar Washington"

Roy Moore, gisteren tijdens een campagnebijeenkomst.
Photo News Roy Moore, gisteren tijdens een campagnebijeenkomst.
In de Verenigde Staten zijn de laatste campagnedagen ingegaan voor de speciale senaatsverkiezing van volgende week. Dan nemen de Democraat Doug Jones en de ultraconservatieve Republikein Roy Moore, die onder vuur ligt na beschuldigingen van seksueel misbruik, het tegen elkaar op om de zetel van de staat Alabama binnen te halen. Die kan cruciaal zijn voor het beleid van president Donald Trump.

De campagne waarin al met bijzonder veel modder is gegooid, ging gisteren onverminderd op dat pad voort. Volgens Jones horen "mannen die kleine meisjes misbruiken" in de gevangenis thuis, en niet in de Amerikaanse Senaat, zo zei hij tegen zijn aanhangers. Zonder expliciet zijn naam te roepen, verwees hij daarmee naar Roy Moore, zijn Republikeinse tegenstander. Het was Jones' hardste aanval op zijn tegenstander tot nu toe, een teken dat de strijd verhardt nu de verkiezing van dinsdag nadert.

Moore krijgt al enkele weken beschuldigingen naar het hoofd geslingerd van ongepast gedrag en seksueel misbruik. Als dertiger zou hij minderjarige meisjes ontmoet en aangerand hebben, die nu hun verhaal doen in de pers. The Washington Post bracht als eerste krant een getuigenis naar buiten van een vrouw die door Moore benaderd werd toen hij 32 was en zij 14. 

Ook Doug Jones (l.) voert volop campagne om de senaatszetel binnen te halen.
REUTERS Ook Doug Jones (l.) voert volop campagne om de senaatszetel binnen te halen.

"Complot van homo's en transgenders"

Moore, een staalharde conservatief en diepgelovig christen, ontkent de beschuldigingen ten stelligste. Volgens hem wordt er een complot tegen hem gevoerd waar ook "lesbische vrouwen, homo's, biseksuelen en transgenders die onze cultuur willen veranderen" bij betrokken zijn. "En ook socialisten die onze manier van leven willen veranderen."

Toch hebben verschillende van zijn partijgenoten, waaronder topfiguren uit de Republikeinse partij, hem de afgelopen weken opgeroepen de handdoek in de ring te werpen. Na Jones' aanval op Moore tweette Republikeins senator Jeff Flake uit Arizona vannacht een foto van een cheque van 100 dollar als steun voor Jones' campagne. "Land boven partij", luidde de boodschap.

Steun van Trump

Duidelijke steun krijgt Moore sinds maandag wel van president Donald Trump, die de meerderheid voor zijn partij in de Senaat in gevaar ziet. De 'endorsement' kwam er na weken van twijfel, of de volledige partij Moore zou laten vallen of niet. Maar de politieke realiteit leek Trump in zijn ogen geen andere keuze gegeven te hebben.

De verkiezing tussen Moore en Jones komt er om de vrijgekomen zetel van minister van Justitie Jeff Sessions in te vullen. De Republikeinen hebben in de Senaat op dit moment een nipte meerderheid van 52 van de 100 zetels. Het afgelopen jaar zijn al verschillende voorstellen gesneuveld door die krappe meerderheid, waaronder de afschaffing van Obamacare. Verliezen de Republikeinen nog een zetel, dan dreigt Trumps beleidsagenda dus nog moeilijker uitgevoerd te kunnen worden. 

Tien geboden

Moore is een controversiële figuur in politiek Amerika. In 2003 werd hij ontslagen als opperrechter in het Hooggerechtshof van Alabama nadat hij weigerde er een monument van de tien geboden weg te halen dat hij zelf had laten plaatsen. In 2013, na twee vruchteloze gouverneurscampagnes, werd hij opnieuw verkozen als rechter. Vorig jaar werd hij echter opnieuw uit zijn functie gezet omdat hij ambtenaren van Alabama het bevel bleef geven geen homohuwelijken te sluiten, hoewel zo'n verbod ondertussen ongrondwettelijk is in de VS. 

Ondanks de beschuldigingen en Moores profiel is de winst voor Jones toch verre van zeker. Moore kan rekenen op een trouwe groep aanhangers, die in de verhalen in de pers enkel een manoeuvre uit het 'verre en linkse Washington DC' zien om 'hun' kandidaat zwart te maken. Hoewel enkele peilingen Jones de afgelopen weken duidelijk als overwinnaar aanduidden, ligt Moore volgens het gemiddelde van de gezaghebbende website RealClearPolitics opnieuw met meer dan 2 procent voor op Jones.

Het monument voor de tien geboden werd in 2003 na Moores ontslag toch verwijderd.
BELGA/AFP Het monument voor de tien geboden werd in 2003 na Moores ontslag toch verwijderd.

"Schandvlek"

Voormalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney noemde Moores eventuele overwinning "een schandvlek op de partij en op het land". "Geen stemming, geen meerderheid is het waard onze eer en onze integriteit voor te verliezen."

Moore kreeg gisteren wel de steun van voormalig Witte Huis-strateeg Steve Bannon, die tijdens een campagnebijeenkomst in Alabama fel van leer trok tegen het establishment in Washington DC. "Deze verkiezing komt op iets heel simpels neer: steunen jullie het programma van Donald Trump dat rechter Moore steunt? Of steunen de goede mensen van Alabama het programma van Hillary Clinton, dat al eens verworpen werd op 8 november 2016 en waar Doug Jones voor staat?"

Steve Bannon gisteren op campagne voor Roy Moore.
Photo News Steve Bannon gisteren op campagne voor Roy Moore.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino De Neef

  40 jaar geleden was de wettelijke leeftijd 14 in Alabama. Die vrouw was 17 en had een relatie me wederzijdse toestemming. Geen enkele van de vrouwen hebben ook maar enig bewijs geleverd. En ze weigeren dat schoolboeken door experten te laten onderzoeken

 • John Stahl

  Dan moet je Joe Bidden eens in actie zien. Die doet dat zelfs voor het oog van de camera. filmpjes op YT genoeg.

 • Michael Aerts

  Fons wordt je hiervoor betaald of is het gewoon een kwestie van tunnelvisie.

 • Fons Casteels

  De twee vrouwen die een metoo-klacht tegen Judge Moore hadden geformuleerd, zijn beiden al door de mand gevallen. De eerste zei dat Moore haar dagboek had getekend toen ze 15 was. Moore zegt dat het zijn handtekening niet is, en de vrouw weigert het dagboek af te geven voor forensisch onderzoek. De tweede vrouw had 30 jaar geleden een proces verloren over het hoederecht over haar zoontje. Advocaat van de tegenpartij was toen... Roy Moore. Ze gaf al toe dat ze enkel wraak wilde nemen.

 • leo wsaack

  Vergeten te vermelden dat het onbewezen beschuldigingen zijn, dat het 'slachtoffer' haar bewijs weigert te tonen (maar zweert dat het echt is) en vergeten te vermelden dat Doug Jones een reclamecampagne heeft gemaakt dat onderzocht wordt voor kiezers intimidatie. Maarja, journalisten kunnen het niet laten hun eigen mening te laten doorschijnen tegenwoordig.