Spanje ziet af van verkoop van 400 bommen aan Saoedi-Arabië

Archiefbeeld van een luchtaanval van de door de Saoedi's geleide coalitie in Sanaa, Jemen.
AP Archiefbeeld van een luchtaanval van de door de Saoedi's geleide coalitie in Sanaa, Jemen.
Spanje gaat afzien van de verkoop van 400 lasergestuurde bommen aan Saudi-Arabië, dat verwikkeld is in een bloedige oorlog in Jemen. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie vandaag aangekondigd. 

Het Spaanse radiostation Cadena SER bericht dat de regering van de socialistische premier Pedro Sanchez, die begin juni aan de macht kwam, in juli de procedure startte om het contract te annuleren. Dat werd in de zomer van 2015 ondertekend door zijn conservatieve voorganger. De 9,2 miljoen euro die al is betaald voor 400 lasergestuurde bommen, zal worden teruggestuurd naar Saoedi-Arabië, meldt de radio. "Defensie bevestigt de informatie van Cadena SER", verklaart het ministerie, zonder verdere commentaar.

Ngo's als Amnesty International, Oxfam en Greenpeace bestrijden de verkoop van wapens aan Riyad, omdat ze vrezen dat ze worden gebruikt in Jemen. Saoedi-Arabië is daar betrokken bij een oorlog waarbij al 10.000 doden vielen en die volgens de VN de zwaarste humanitaire crisis ter wereld veroorzaakt heeft.
In 2017 exporteerde Spanje voor 4,35 miljard euro defensiematerieel, de export naar Saoedi-Arabië was goed voor 270 miljoen euro.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Als de Spanjaarden ze niet verkopen zullen de Britten, Fransen, Amerikanen, Russen of Chinezen dat wel doen. Wanneer komt Saoedi-Arabië eens officieel op de lijst van landen die terrorisme steunen?

 • Charel Jansens

  Zal wel verscheept worden via Schijnheilige Bart zijn haven.

 • sylvain vlerick

  de volgende in de rij staat al te wachten om zijn bommetjes te verkopen , haha sukkels

 • Vermeiren Frans

  Ach de VS leveren er wel andere.

 • Benny Vandervelde

  Weeral de grootste humanitaire ramp van de wereld, ons terug met schuldgevoelens opzadelen? Dus de volgende die we mogen verwachten komen uit Jemen... Laat dat net de meest extreme zijn