Spanje zet politieke atoombom in na dreiging Catalaanse onafhankelijkheid: autonomie wordt opgeschort

"Onafhankelijkheid is nog niet uitgeroepen, maar dat kan wel gebeuren"

Catalaans premier Carles Puigdemont en de Spaanse premier Mariano Rajoy.
epa Catalaans premier Carles Puigdemont en de Spaanse premier Mariano Rajoy.
De Spaanse premier Mariano Rajoy bevestigt dat Madrid artikel 155 van de grondwet in werking zal stellen en zal inbreken in de Catalaanse autonomie. De Catalaanse leider Carles Puigdemont dreigde er vanmorgen mee formeel de onafhankelijkheid van zijn regio uit te roepen als Spanje niet ingaat op het aanbod tot dialoog.

Puigdemont zorgt al sinds vorige week voor verwarring over het al dan niet afscheiden van Catalonië. Madrid verlangde vandaag om 10 uur ten laatste helderheid. Die kwam er ook: Puigdemont maakt in zijn antwoord duidelijk dat de onafhankelijkheid nog niet formeel is uitgeroepen, maar dreigde er wel mee het parlement daarover te laten stemmen (zie brief onderaan).

"Als de (Spaanse, TT) regering de dialoog blijft vermijden en de repressie verderzet, kan het Catalaanse parlement overgaan tot de stemming van de formele onafhankelijkheidsverklaring, die op 10 oktober niet werd gestemd", schreef Puigdemont.

De ministerraad zal de maatregelen goedkeuren om de algemene belangen van de Spanjaarden te beschermen en om de grondwettelijke orde te herstellen in de autonome gemeenschap

Spaanse regering

Zaterdag artikel 155 in werking

De centrale regering in Madrid bevestigde daarop meteen dat ze zaterdag in een bijzondere ministerraad bij elkaar zal komen en artikel 155 in werking zal stellen om het bestuur van Catalonië over te nemen. Volgens de Spaanse regering is Puigdemont niet tegemoet gekomen aan hun eis tot duidelijkheid. "De regering zal verdergaan met de procedure voorzien in artikel 155 om de wettelijkheid in de Catalaanse regering terug te brengen" klinkt het in een mededeling vanuit Madrid.

"Zaterdag zal de ministerraad de maatregelen goedkeuren om de algemene belangen van de Spanjaarden te beschermen, waaronder ook de inwoners van Catalonië, en om de grondwettelijke orde te herstellen in de autonome gemeenschap."

Artikel 155 van de Spaanse grondwet is nog nooit in de geschiedenis in de praktijk gebracht en zal de spanningen in de regio naar verwachting alleen maar doen toenemen.

Spaans premier Rajoy.
epa Spaans premier Rajoy.

"Repressie neemt nog toe"

Puigdemont riep vorige week in een toespraak tot het parlement in Barcelona onverwacht níet de onafhankelijkheid uit, maar vroeg om een mandaat om dat wel te doen. Hij zei dat er dan meteen tijd moet worden ingeruimd voor onderhandelingen met Madrid.

"Ik deed dat om de dialoog mogelijk te maken, die sindsdien door overheden en politieke leiders uit heel Europa en de rest van de wereld is aangeboden", schreeft Puigdemont vanmorgen in zijn brief. "Maandag heb ik u voorgesteld samen te zitten, wat nog niet gebeurd is."

Puigdemont betreurt in zijn antwoord aan Rajoy dat "de repressie nog is toegenomen", waarmee de premier verwijst naar de opsluiting van de leiders van twee onafhankelijkheidsorganisaties maandag. Catalonië beschouwt de twee als politieke gevangenen.

"Het is duidelijk dat u zich niet bewust bent van het probleem en dat u niet wil praten", sluit Puigdemont zijn brief aan Rajoy af. "Zeker gezien alle moeite die wij doen en onze wil tot dialoog, waarop het enige antwoord de opheffing van de autonomie zou zijn."

Het is duidelijk dat u zich niet bewust bent van het probleem en dat u niet wil praten

Puigdemont aan premier Rajoy

Bourgeois: "Autonomie afnemen dreigt verdere escalatie te veroorzaken"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de plannen van de Spaanse regering. Daarmee zou Madrid "stappen achteruit zetten" en dreigt de Spaanse regering "een verdere escalatie te veroorzaken", zo zegt hij.

"Het onderdrukken van een breed gedragen streven van een volk en regio naar meer autonomie zal op korte en zeker op langere termijn de spanningen enkel doen oplopen", reageert Bourgeois verontwaardigd.

Bourgeois herhaalt zijn pleidooi voor een dialoog tussen Spanje en Catalonië. Dat Spanje er nu mee dreigt de Catalaanse autonomie te ontnemen, is volgens Bourgeois een stap richting escalatie in plaats van dialoog.

Bourgeois vindt ook dat de EU niet langer afzijdig kan blijven "nu de autonomie van een belangrijke regio in een lidstaat afgenomen dreigt te worden". "Artikel 4 van het EU-verdrag erkent uitdrukkelijk de politieke en constitutionele basisstructuren, waaronder die voor regionaal zelfbestuur", aldus Bourgeois.

Brief Puigdemont by Het Laatste Nieuws on Scribd
150 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Rajoy een tweede Franco aan het worden ! Een Spaanse leider onwaardig !

 • Lodewijk CAENEN

  Aan al die pro-separatisten: wat als Borgerhout zijn onafhankelijkheid wil uitroepen? Ze hebben al hun eigen naam Borgerocco. Ze hebben hun eigen volk, taal, gewoontes, tradities, religie enz...Trouwens heb je ook zo'n gebieden in Genk, Beringen, Luik, Charleroi, Gent, Brussel enz... Zijn jullie dan nog akkoord? Art 2, Resolutie 1514 van VN 1960

 • Timothy Willemsen

  Wat zeg je tegen een Catalaan die boos is..... Man toch, ontspanje!

 • Daniel Benjamin

  @William Antheunis, gezegend zijt gij... VN RES 1514 article 2 1960... bravo, Daniel 3:29, bij deze kan het zijn dat u dat op de UN mag bevestigen, en dus bepalen. U bent een vrij man, de wereld aan uw voeten.

 • Kris Derecycleur

  mss moeten ze hulp vragen ad britten. Die worden ook genaaid door de EU.