Spanje verplicht mondmasker totdat virus "definitief overwonnen" is

AP
Het mondmasker zal op straffe van een boete verplicht blijven in Spanje wanneer de lockdown helemaal voorbij is, totdat het coronavirus "definitief overwonnen" is. Dit heeft de Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa dinsdag aangekondigd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een boete van honderd euro kan opgelegd worden aan mensen die geen mondmasker dragen op de openbare weg of in binnenruimtes zoals winkels waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, preciseerde het ministerie in een mededeling. 

Het masker blijft ook verplicht op het openbaar vervoer, het vliegtuig of in privévoertuigen waarvan de inzittenden niet onder hetzelfde dak wonen.

Spanje behoort met 27.000 doden tot de landen die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie. Op 21 juni zou de afbouw van de lockdown er rond zijn en de noodtoestand opgeheven worden. "Deze maatregelen die tijdens de noodtoestand van kracht waren, blijven gelden totdat we het virus definitief overwonnen hebben, met name wanneer we over een afdoende behandeling of over een vaccin beschikken", zei de minister over de mondmaskers. 

Lees ook: Grenzen gaan open op 15 juni, dit zijn jouw opties per vakantieland (+)

De Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa.
EPA De Spaanse minister van Gezondheid Salvador Illa.
EPA
ZUMA Press
AP22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Wuytack

  Wij wonen op Tenerife dat tot nader order nog steeds tot Spanje behoort. Ongelofelijk wat de mensen hier allemaal schrijven. Zo is er geen mondmasker verplicht op het strand noch in de cafés of restaurants omdat daar de nodige maatregelen werden getroffen om afstand te bewaren. Er zijn ook geen grijze zones zoals iemand hier beweert. In de voedingswinkels en supetmarkten zijn mondmaskers en handschoenen verplicht. In de sndere winkels en openbare gelegenheden mondmasker.

 • Olivier van Remoortel

  Danny Buyse, in de horeca moet je geen mondmasker dragen. Het is alleen verplicht waar de veiligheidsafstand van anderhalve meter niet kan gehandhaafd worden. In de horeca wordt 2 meter in acht genomen, dwz: tafels staan op meer dan 2 meter en dus veilige afstand. Ook in de straat is het dragen alleen verplicht als de drukte geen veilige afstand toelaat. De controles zijn hier wel streng én frequent...

 • Rudolf De Houwer

  Voor alle duidelijkheid. Het dragen van een mondmasker is dus niet verplicht als men 1,5 m afstand kan houden. Ik draag het dus niet op straat of op terrasje. De eerste gevallen van mondschimmels zijn al aan het verschijnen. Binnen een paar maanden komt de pandemie van allerhande luchtwegenproblemen door het veelvuldig dragen van mondmaskers (muilkorven voor mensen) Goed bezig.

 • Herman Kouter

  Top. Hier wordt men veel te laks in de supermarkten. Net in de Carrefour bediend aan de kassa door een jonge snaak zonder mondmasker en handschoenen. Eerst de vorige klant cash terug gegeven, daarna met zijn dikke vinger onder zijn neus gewreven en zo me de voordelenkaart terug overhandigd. En 4/5 van het cliënteel draagt al geen bescherming meer. Komt niet goed!

 • Gilbert Vermeersch

  Andalucia heeft sneller gereageerd op het virus vanuit China en op de erge toestand in Italië, en het veel beter gedaan dan ons, volgens sommige politiekers, fameuze België. Ook deze Spaanse boodschap aan alle toeristen is klaar en duidelijk en goed leefbaar.