Spanje treedt op als bemiddelaar in conflict rond Panamakanaal

De werken aan het Panamakanaal in augustus vorig jaar.
BELGA De werken aan het Panamakanaal in augustus vorig jaar.
Spanje is gesprekken aangegaan met Panama en de Spaanse bouwgroep Sacyr om "de beste oplossing" te vinden voor het conflict rond de uitbreiding van het Panamakanaal. Sacyr is een van de leden van het consortium GUPC, waar ook de Belgische baggeraar Jan De Nul deel van uitmaakt, net als het Italiaanse Impregilo en Constructora Urbana uit Panama.

Het consortium beschuldigt de kanaalautoriteiten zich niet te houden aan de voorwaarden van het contract. Het consortium dreigt met het staken van de werken indien de kanaalautoriteiten niet ingaan op zijn betalingseisen.

Spaans minister van Ontwikkeling Ana Pastor liet vandaag weten dat haar ministerie zowel met de Panamese autoriteiten als met Sacyr in gesprek is. Beide landen hebben goede banden, voegt minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia Margallo toe. Hij wenst zo snel mogelijk een oplossing en werkt aan een oplossing voor dit "commerciële onevenwicht".

Sacyr, dat het consortium leidt, dreigde gisteren de werken te staken als de kanaalautoriteit binnen de drie weken een som van 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) niet zou betalen. Dat bedrag moet de extra kosten op de werven dekken. Dat bedrag is volgens de Panamese autoriteiten "onverantwoord".