Spanje sluit uit dat reddingsschip Lifeline mag aanmeren: "Wij zijn geen reddingsbrigade"

De Lifeline dobbert rond op de Middellandse Zee met 230 migranten aan boord.
EPA De Lifeline dobbert rond op de Middellandse Zee met 230 migranten aan boord.
Het reddingsschip Lifeline, dat zowat 230 migranten aan boord heeft, zal niet terechtkunnen in Spanje. Dat heeft minister Jose Luis Abalos duidelijk gemaakt in een interview met de radiozender Cadena Ser. Eerder hadden Italië en Malta al de verantwoordelijkheid voor het schip van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline afgewezen.

Verschillende Spaanse havensteden, onder meer Barcelona en Valencia, hadden duidelijk gemaakt dat het schip bij hen welkom was. Maar Abalos stelt dat daar geen sprake van kan zijn. "Spanje kan hier niet alleen de verantwoordelijkheid dragen", zei hij. 

Spanje wil een verantwoordelijke politiek ten aanzien van migratie, aldus Abalos, maar neemt niet telkens boten met vluchtelingen op die elders geweigerd worden. "Spanje is geen reddingsbrigade."

Eerder deze maand had Spanje al het reddingsschip Aquarius, met meer dan zeshonderd migranten aan boord, toegelaten. Ook dat schip was eerder geweigerd door Malta en Italië.

Frankrijk wijst naar Italië

 De Franse minister van Europese Aangelegenheden Nathalie Loiseau heeft gezegd dat het "aan Italië" toekomt zich over de Lifeline te ontfermen. "Frankrijk herinnert aan het internationaal recht: wanneer u een schip hebt en u reddingen op zee doet, wat het geval is voor de passagiers van de Lifeline, dan laat u ze ontschepen in de meest nabije haven (...) dat is Malta of dat is Italië", zei de bewindsvrouw tegenover televisiestation France 2.

"Technisch en praktisch (gezien) is het aan Italië het (schip) te nemen", aldus Loiseau. "Dit zal niet iedereen goed uitkomen, maar dat is het internationaal recht, en men is er niet om het recht door de wet van de jungle te vervangen."

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft op een persconferentie bevestigd dat het schip geen Italiaanse haven mag binnenlopen. De Lifeline bevond zich vandaag op ongeveer 30 zeemijl van de Maltese kust in afwachting van een beslissing van de maritieme autoriteiten omtrent zijn lot. 
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Van de Velde

  Onthouden. Op 24 juni is de Aquarius terug vertrokken vanuit Lybië, en jawel, niet richting Malta, wel richting onze zuiderburen. Het is een over en weer pendelen zoals voorheen, die ngo trekt zich dus helemaal niets aan van de kritiek maar denkt enkel aan de centen, binnen 3 dagen : hulp, wij hebben transmigranten !

 • Denis Stock

  En ondertussen kan het geen reddingsopdrachten meer uitvoeren. Is dat misschien de bedoeling. Dat Frankrijk het schip toelaat zodat het zijn reddingsopdrachten kan verder zetten.

 • Denis Stock

  Frankrijk lijkt niet eens zo ver weg !! Macron is de reddende engel !! of blijft het slechts bij woorden?

 • DIRK VAN DESSEL

  "Rederij NGO", die de massaal importerende ferry dienst exploiteert dient geboycot. Geen subsidies aan NGO's van ONS belastingsgeld meer !

 • patrick decoo

  stop van geld te geven aan ngo's