Spanje roept Britten op tot kalmte na Gibraltar-oorlogsdreigement

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis is verbaasd over de oorlogsretoriek van de Britten, "zeker voor een land dat bekendstaat om zijn kalmte".
AFP De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis is verbaasd over de oorlogsretoriek van de Britten, "zeker voor een land dat bekendstaat om zijn kalmte".
Spanje roept de Britten op hun kalmte te bewaren in de kwestie-Gibraltar. Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May, zei afgelopen weekend dat de premier bereid zou zijn oorlog te voeren over het Britse overzeese gebiedsdeel in Spanje. De Spaanse regering is daar verbaasd over, "zeker voor een land dat bekendstaat om zijn kalmte", aldus buitenlandminister Alfonso Dastis. De vergelijking met de Falklandeilanden, die Howard maakte, noemde Dastis "buiten de context". Regeringsleider Fabian Picardo van Gibraltar is dan weer hard voor Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

De EU stelt voor Madrid een expliciet vetorecht te geven in de brexitgesprekken over de toekomstige relaties tussen Gibraltar en de EU. Gibraltar zelf vindt dat niet acceptabel.

Dialoog en samenwerking
De Europese Commissie, die de onderhandelingen leidt namens de EU, zei in een reactie "de kant van dialoog en samenwerking" te kiezen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en hoofdonderhandelaar Michel Barnier staan "voor de volle 100 procent" achter de voorgestelde onderhandelingsrichtlijnen, aldus de zegsman.

De leiders van de EU-landen nemen daar eind deze maand een besluit over, vanzelfsprekend zonder de Britse premier. Theresa May zei dat besluit af te wachten.

Soevereiniteit buiten discussie
De Britse minister Boris Johnson was duidelijk: het is ondenkbaar dat er iets aan de soevereiniteit van Gibraltar kan veranderen zonder steun en instemming van het Britse volk en dat van Gibraltar, zei hij in Luxemburg.

Dastis verklaarde dat Madrid een veto moet hebben inzake alle overeenkomsten over Gibraltar, de strategisch belangrijke Britse enclave. De EU-plannen voor de brexitonderhandelingen laten beide landen argumenteren over het territorium dat Spanje terug wil sinds het meer dan 300 jaar geleden in Britse handen viel.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders staat op dezelfde lijn als Dastis. Koenders riep op tot kalmte en stelde dat de brexitscheiding zo al moeilijk genoeg is. Hij riep de partijen op geen harde woorden te gebruiken en "cool" te blijven. "Laat ons onderhandelen, dat is het belangrijkste", zei Koenders in Luxemburg.

Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May.
REUTERS Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May.

Picardo hard voor Tusk

Regeringsleider Fabian Picardo van Gibraltar is van zijn kant hard voor Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk.

"Mijnheer Tusk, die zelf steeds de analogie met een scheiding hanteert, gedraagt zich als de bedrogen echtgenoot die het op de kinderen uitwerkt." Tusk zei vrijdag voor dat Spanje het licht op groen moet zetten vooraleer de Europees-Britse akkoorden na de brexit ook op de Britse enclave van toepassing zouden zijn. Het voorstel van Tusk staat in de ontwerprichtsnoeren voor de brexitonderhandelingen die hij eind vorige week voorstelde.

Volgens Picardo probeert Spanje de Gibraltarezen te koeioneren en laat de EU dat zonder verpinken toe. Over Gibraltar, dat in 1713 door Spanje aan Groot-Brittannië werd afgestaan, zal tijdens de brexitgesprekken niet onderhandeld worden, waarschuwt hij. "Wij zullen ook niet het slachtoffer van de brexit worden want wij zijn ook niet de schuldigen: wij kozen ervoor om in de EU te blijven, dus ons nu het leven zuur maken is Spanje toestaan ons te treiteren". Picardo vraagt dat elke referentie naar Gibraltar uit de ontwerprichtsnoeren verwijderd wordt.

Regeringsleider Fabian Picardo van Gibraltar.
REUTERS Regeringsleider Fabian Picardo van Gibraltar.