Spanje razend op Jambon: "N-VA heeft xenofobe voorgeschiedenis en moet ons dus niet de les spellen"

De Spaanse premier Mariano Rajoy (midden) met links aan zijn zijde Esteban Gonzalez Pons tijdens een congres in 2012. (Archieffoto.)
REUTERS De Spaanse premier Mariano Rajoy (midden) met links aan zijn zijde Esteban Gonzalez Pons tijdens een congres in 2012. (Archieffoto.)
De woordvoerder van de Spaanse Partido Popular (PP) en ondervoorzitter van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement heeft gisteren uitgehaald naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die wil dat Europa een "oordeel" velt over, onder meer, het opsluiten van Catalaanse regeringsleden door Spanje. Gewezen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht deelt die mening.

Esteban González Pons noemde Jambons uitspraken over de Catalaanse crisis "onverantwoordelijk en gevaarlijk met het oog op de noodzakelijke samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie". González Pons benadrukt dat "wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten een van de basisprincipes van de EU is". "En als minister Jambon twijfelt aan de onpartijdigheid en het respect voor de wet van het Spaanse gerecht, dan heeft hij waarschijnlijk een fout beeld van de democratieën in Europa."

Diplomatieke gevoeligheden
N-VA-vicepremier Jan Jambon toonde zich gisteren scherp voor Spanje in de Catalaanse crisis, ondanks de diplomatieke gevoeligheden die spelen. Jambon stelde zich vragen bij het opsluiten van Catalaanse regeringsleden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegeweld op de dag van het referendum. De Belgisch vicepremier verwacht dat Europa een "oordeel" velt, zei hij in een studiogesprek met VTM Nieuws.

Vice-premier Jan Jambon.
BELGA Vice-premier Jan Jambon.

Xenofobie
De woordvoerder van de PP, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, vindt de uitspraken van Jambon weinig verrassend. Jambon behoort tot de N-VA, een "nationalistische, anti-Europese partij, die tegen de waarden van de EU is". Volgens hem heeft de partij ook een "voorgeschiedenis van xenofobie, in strijd met de gelijkheid van personen, en ook van afwijzing van immigranten". "Het zou daarom beter zijn dat ze de Spaanse democratie, waarin mensenrechten, de wet en de rechtsstaat gerespecteerd worden, niet de les spelt."

Verontschuldigingen
 Overigens zei Gonzalez Pons ook te hopen op verontschuldigingen van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Die zei gisteren dat het "schokkend" zou zijn om de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op te sluiten. Hij vergeleek Rajoy ook met een "autoritaire franquist". De PP reageert dat Rajoy handelt in overeeenstemming met de wet, en dat hij gesteund wordt door de PSOE, de partij die tot dezelfde politieke familie als die van Di Rupo behoort.

Reynders betreurt commentaren van Belgische politici

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) betreurt dat Belgische politici uitspraken doen over de Catalaanse crisis "terwijl dat hun rol niet is". "Er bestaat ophef over het dossier dat in België de grenzen van het redelijke overschrijdt", verklaarde minister Reynders vanochtend op de Franstalige omroep Bel-RTL.

Minister Reynders meent dat het "een dossier is dat voor alles Spanje aangaat" en dat men dus "Justitie haar werk moet laten doen" en haar beslissing afwachten. "Ik denk dat we in de eerste plaats de dialoog met Spanje moeten behouden", aldus nog de chef van de Belgische diplomatie. 

Ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat Europa niet monddood mag blijven over het opsluiten van Catalaanse politici en de straffen die hen boven het hoofd hangen. De Gucht vindt het "te eenvoudig" te zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Wanneer iets gelijkaardigs gebeurt in Rusland, wordt terecht moord en brand geschreeuwd, merkte de Open Vld'er op in De Ochtend op Radio 1.

De Gucht vindt niet dat de Belgische regering zich moet laten leiden door de boosheid van Spanje, maar evenmin dat ze "haantje de voorste" moet spelen met politieke uitspraken over de kwestie. "Wij zitten immers al met het probleem", verwijst De Gucht naar de aanwezigheid van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers in ons land. Maar wat de uitspraken van minister Jambon betreft, "kan ik alleen zeggen dat ik het daarmee eens ben".

Vragen bij politici achter tralies

Zo vindt De Gucht dat Europa duidelijk moet zeggen dat er vragen rijzen bij de straffen tot dertig jaar die in Spanje voorzien zijn voor de misdrijven die Puigdemont en co worden aangewreven, maar ook dat het niet zo voor de hand ligt verkozen politici achter de tralies te stoppen. "Ik vind dit geen normaal functioneren van een democratie", luidt het.

Wat de huidige procedure betreft, benadrukt De Gucht dat het om een gerechtelijke procedure gaat waarover de regering zich niet kan en mag uitspreken.

Karel De Gucht (Archiefbeeld).
belga Karel De Gucht (Archiefbeeld).271 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Van den Bergh

  Niet enkel N-VA heeft kritiek op Rajoy, ook cd&v bij monde van Hendrik Bogaert van eu zusterpartij van PP. Beke natuurlijk niet, die valt steeds alleen maar N-VA aan. Zelfs Di Rupo heeft kritiek en K. De Gucht

 • james vroman

  de nva is besmet door de erfzonde van het vooroorlogse nationalisme...

 • eric debanne

  Spanje en Rajoy zouden beter zwijgen met hun dictatuur praktijken ! en een 2e franco-regime aan het worden Het geld uit rijk Catalonië willen ze niet verliezen daar draait het om !

 • Lodewijk CAENEN

  Veel foto's van het geweld op 1 oktober zijn gemanipuleerd, nl foto's uit 2012. Catalaanse kranten geven zelf toe dat er maar 90 gewonden waren ipv 900, waarvan er op 2 oktober nog twee in't ziekenhuis lagen. Zoek het maar op. En de Guarda Civil heeft beginnen kloppen omdat ze gehinderd werden in hun opdrachten, nl de orde bewaren en de stembussen wegbrengen. Lees ook eens andere kranten en media.

 • Willem Sliggers

  Ik ga Karel nog sympathiek vinden. Het is toch niet normaal dat men ministers opsluit en dan nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven ! Tegenstand opgeruimt en dan verkiezingen. Europa dient Spanje erop te wijzen dat dictatuur niet wenselijk is. Want daar gaat het naartoe !