Spanje moet olijfolie invoeren wegens grote droogte

THINKSTOCK
Spanje, 's werelds belangrijkste olijfolieproducent, moet door de grote droogte in het zuiden van het land olijfolie invoeren. Dat heeft een verantwoordelijke van de Spaanse sectorfederatie, Enrique Delgado, vandaag gezegd. De prijs van olijfolie stijgt als gevolg.

De erg warme maanden april en mei hebben een impact op de oogst. Om het hoofd te bieden aan de productiedaling doet Spanje daarom een beroep op invoer, voornamelijk uit Tunesië, om vervolgens weer uit te voeren buiten de Europese Unie en zo zijn marktaandeel te behouden. Spanje voldoet voor 45 procent aan de wereldwijde vraag. Italië is de nummer twee.

De huidige hittegolf in zuidelijk Spanje maakt het er niet beter op. "De olijven zijn lichter en leveren minder olie op", aldus Delgado. Hij verwacht dat de oogst tot een derde lager zal uitvallen dan vorig jaar. En als de regen nog lang uitblijft, kan het zelfs de helft minder zijn. Italië kampt dan weer met de bacterie Xylella fastidiosa, maar die heeft geen impact in Spanje.

Prijsstijging
De problemen in Spanje en Italië laten zich voelen in de olijfolieprijs, die van 2,90 euro per liter in januari naar bijna 4 euro in juli is gestegen. "De prijs is gelukkig niet abrupt gestegen, wat een remmend effect had kunnen hebben op de consumptie", aldus Delgado, die er wel van overtuigd is dat er nog olijfolie genoeg is om aan de vraag te voldoen.