Spanje maakt zich zorgen: voor het eerst zijn er meer varkens dan inwoners

Spanje telt voor het eerst 50 miljoen varkens.
REUTERS Spanje telt voor het eerst 50 miljoen varkens.
Spanje maakt zich stilaan zorgen, want voor het eerst telt het land meer varkens dan inwoners. En dat zou weleens een zware impact kunnen hebben op het milieu, zo heeft de overheid berekend. 

Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu lopen er momenteel 50 miljoen varkens rond in het land dat vooral bekend staat om haar jamón ibérico of befaamde iberico-ham. Ze zijn met 3,5 miljoen meer dan Spanjaarden of een toename van ongeveer 9 miljoen dieren sinds 2013. En dat is ook zichtbaar in de varkensvleesindustrie: zo werden vorig jaar 4 miljoen ton vleeswaren geproduceerd, goed voor een bedrag van 6 miljard euro. Positief voor de economie, maar minder voor het milieu. De stijgende varkenspopulatie is, naast transport, elektriciteit en industrie, immers de belangrijkste generator van broeikasgassen. Bovendien verbruikt de varkenshouderij immense hoeveelheden water in een land dat vaak wordt getroffen door droogte. Voor elk varken gaat het om 15 liter per dag, evenveel dan steden Zaragoza, Sevilla en Alicante samen. 

Milieuactivisten wijzen er ook op dat nitraten uit afvalproducten het grondwater verontreinigen. En dan zijn er nog de vele schandalen rond de voedselveiligheid. Dit jaar nog kwam de politie een illegaal netwerk van leveranciers op het spoor nadat een klant een stuk ham had teruggebracht naar de winkel waar wormen bleken in te zitten. Ze ontdekten dat 50 ton ham, normaal bestemd voor verbrandingsovens, opnieuw geëtiketteerd werd en in de winkels terechtkwam. 

Spanjaarden consumeren elk jaar ongeveer 21 kilo varkensvlees. Naar oplossingen wordt nog gezocht.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Vanpoucke

  Dat is raar, volgens de dierenrechtenorganisaties overal in Europa wordt er steeds minder en minder vlees gegeten en minder dieren gehouden dankzij hun acties..... zou het dan toch echt sensatie zijn dat ze doen ?? Op wereldschaal stijgt de vleesconsumptie en productie alleen maar. In Azie zelfs met grote stappen. Nergens sprake van dalen. Mensen zouden niet zomaar klakkeloos meningen en gedachtengoed mogen overnemen van extremisten !!

 • Mark Wijgers

  Ocharme die varkens, het dierenleed kennende in Spanje.

 • Guy Miserez

  Hmm, al die lekkere chorizo's

 • Filip Desmedt

  Ik wist niet dat de CD&V hun vergaderingen en bijeenkomsten tegenwoordig in Spanje doen ?

 • Pieter Verhulst

  Hebben ze het over Engelse toeristen ?