Spanje is opnieuw ebolavrij

Romero bij het verlaten van het ziekenhuis in Madrid.
AP Romero bij het verlaten van het ziekenhuis in Madrid.
De uitbraak van ebola in Spanje is vandaag door de Wereldgezondheidsdienst (WHO) officieel voor beëindigd verklaard. In het land zijn er 42 dagen lang geen nieuwe ebolapatiënten bij gekomen, en dan is een land 'ebolavrij'.

Teresa Romero, een verpleegkundige, was de laatste die in Spanje ebola had. Zij overleefde de ziekte en testte 42 dagen geleden negatief op het virus. Die termijn is het dubbele van de incubatietijd, de maximale tijd waarin iemand die het virus oploopt ook daadwerkelijk ziek kan worden.

Veiligheidshalve werden daar meer dan 230 contactpersonen uit de omgeving van de vrouw drie weken onder observatie gesteld. Vijftien onder hen moesten die termijn in strenge quarantaine doorbrengen.

Romero liep het virus op in Spanje bij de verzorging van een uit West-Afrika overgebrachte missionaris. Die man stierf eind september. De 44-jarige vrouw werd begin november als genezen uit het ziekenhuis in Madrid ontslagen.

De WHO loofde de "zorgvuldigheid" waarmee Spanje de verdere uitbreiding van het virus heeft verhinderd. In Spaanse vakkringen was er wel kritiek op dat de verpleegster net op een geïsoleerde afdeling besmet geraakte.