Spanje in de ban van peutertje in beangstigend diepe en smalle put bij Málaga

De put waarin Yulen vastzit, is zo'n 110 meter diep en 25 centimeter breed.
Bomberos de Malaga De put waarin Yulen vastzit, is zo'n 110 meter diep en 25 centimeter breed.
Een 2-jarig jongetje genaamd Yulen beheerst sinds gisteren het nieuws in Spanje. Hij viel tijdens een familie-uitje in de bergen bij Málaga in een waterput van zo’n 110 meter diep en 25 centimeter breed. Spaanse media houden liveblogs bij over de zoekactie naar de kleine Yulen, omschreven als ‘een race tegen de klok’. 

De put is een prospectiegat dat werd gegraven om te zoeken naar water. Reddingswerkers zoeken er al zeventien uur naar sporen van de vermiste peuter. Hij viel gisteren omstreeks 14 uur in het boorgat. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, zijn nog onduidelijk. Het gat bevindt zich op privéterrein. Het is niet duidelijk of het was afgedekt of op een andere manier was beveiligd. 

Zakje snoep

Het drama vond plaats tijdens een uitje met zijn familie naar hun weekendhuisje in Totalán, een bergdorp ten noordoosten van Málaga. De vader van Yulen sloeg meteen alarm. Sindsdien zoeken zo’n honderd brandweerlieden, reddingswerkers en leden van de civiele bescherming naar sporen van de peuter. Ze krijgen hulp van speciale bergreddingsteams en duikers. Er wordt gezocht met speciale camera’s aan kabels die in het gat zakken.

Fysieke bewijzen dat het kind daadwerkelijk in de put zit, zijn er niet, maar de reddingsdiensten gaan daarvan uit. Zijn ouders zeggen dat ze hem binnenin de schacht hebben horen wenen. Volgens de brandweercommandant van Málaga vingen de reddingswerkers tot nu toe geen hulpkreten of ander geluid op van de vermiste peuter

Het eerste en tot nu toe enige spoor is een zakje snoep dat Yulen in zijn hand had voordat hij in het  boorgat viel. Het zakje was ergens in de put te zien op camerabeelden. 

Dieper

Die hebben verder nog niets opgeleverd. Dat komt mede doordat de camera's niet verder komen dan zo'n zeventig meter diep. Het is niet bekend of er zich water in de put bevindt. Of Yulen nog in leven is, weet niemand.

EPA

Oudere speelkameraadjes zouden voor de jongen erin viel, de stenen verwijderd hebben waarmee de opening van de put was toegedekt.

Drie opties

Reddingswerkers hebben aan de bovenkant van het gat zo’n 30 centimeter aarde verwijderd, maar kunnen naar eigen zeggen niet verder graven. Dit vanwege de kans op instorting van het boorgat, waarin zich al een aardverschuiving zou hebben voorgedaan, en omdat de ondergrond rotsachtig is.

Momenteel worden drie opties onderzocht om Yulen te redden. De eerste is het afgraven van alle aarde om het boorgat heen. De tweede optie is het graven van een verticale tunnel parallel aan het boorgat om van daaruit de plek te bereiken waar de peuter zich bevindt. Optie nummer drie is een redding via het boorgat zelf. Brandweerlieden en reddingwerkers kunnen echter niet afdalen in de put, omdat die met een diameter van slechts 25 centimeter te smal is voor een volwassen persoon.

AP

“Erg complex”

Een regeringsvertegenwoordiger noemt de zoek- en reddingsactie ‘erg complex’. “De ondergrond is moeilijk te bewerken en het boorgat is erg smal, vochtig en koud”, verklaarde Maria Gámez ter plaatse aan de media.

Volgens haar is het technisch onmogelijk om iemand uit zo’n smalle put te redden maar bestaan er technologieën om toegang te krijgen tot diepe en smalle plekken zoals deze. “Alle technisch mogelijke oplossingen worden onderzocht om de peuter te lokaliseren en te redden.” Tal van gespecialiseerde bedrijven hebben volgens de regeringsvertegenwoordiger alternatieven aangedragen. 

De ouders van Yulen volgen de zoek- en reddingsactie op de voet en waren ook afgelopen nacht aanwezig ondanks het advies om rust te nemen en te gaan slapen.  

EPA

Broertje

Het incident met Yulen is volgens Spaanse media het tweede drama in zeven maanden tijd voor de familie. Die verloor in mei vorig jaar de drie jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Yulens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt. Artsen slaagden er niet in vast te stellen waardoor dat kwam.   

EPA
AP23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Delafontaine

  Wat een verschrikkelijk nieuws. Hopelijk wordt de eigenaar zwaar verantwoordelijk gesteld.

 • Martine Elskens

  Jaren geleden was er in Amerika ook zo een voorval. Toen kleine Jessica in zo een smalle put viel. Dat kleintje hebben ze vele uren en vele pogingen later gered. Ik hoop dat deze ouders evenveel geluk hebben.

 • Fabio Gaballo

  God laat het niet doodgaan aub, sterkte aan de familie

 • Daniel Paelinck

  Waarom gooien ze zulke dingen niet direct toe?

 • Frank De Witte

  Ocharme dat kind, op zo'n gruwelijke manier aan je einde moeten komen. De kans dat het daar nog levend uit geraakt ik praktisch nihil. Hopelijk wel natuurlijk, maar ik vrees er voor.