Spanje "bereid om te praten" over grotere fiscale autonomie voor Catalonië

Spaans premier Mariano Rajoy.
EPA Spaans premier Mariano Rajoy.
In een poging om de Catalaanse crisis te beteugelen, zou Spanje bereid zijn om te praten over een grondwetshervorming die de Catalanen meer autonomie moet geven. Dat schrijft The Guardian op basis van hooggeplaatste bronnen. Zo zou Madrid overwegen om Catalonië haar eigen belastingen te laten innen en uitgeven, zoals Baskenland dat nu al mag. 

De politieke crisis in Spanje, als gevolg van het illegale referendum waarbij de Catalanen voor de onafhankelijkheid stemden, blijft duren. Hoewel er grote tegenstand blijft binnen de regerende Partido Popular van premier Mariano Rajoy, zou Madrid toch bereid zijn om te bespreken of Catalonië niet meer controle kan krijgen over haar inkomsten en uitgaven. 

"Als de Catalanen een fiscaal pact vragen, zijn we klaar om dat te bespreken", liet een hooggeplaatste bron weten. "Baskenland en Navarra (beiden in Noord-Spanje, nvdr.) innen hun eigen belastingen. Ze hebben hun eigen systeem. Baskenland en de centrale overheid komen vervolgens samen om te beslissen hoeveel de Basken moeten bijdragen aan buitenlands beleid en defensie. Het is een onderhandeling. Om de vijf jaar." Gesprekken hierover zijn mogelijk, klinkt het nog, "maar de Spaanse grondwet vraagt ook solidariteit (tussen de verschillende Spaanse regio's, nvdr.)."

Juiste spelregels

Vorige maand had premier Rajoy zelf al de deur opengelaten voor een grondwetshervorming, maar dan "enkel volgens de juiste spelregels". "Er valt te spreken over een hervorming van de grondwet. De grondwet is niet perfect en kan aangepast worden", zei hij toen. 

Ook de socialistische oppositiepartij PSOE stelde een interne staatshervorming voor. Partijleider Pedro Sanchez kwam toen met Rajoy overeen een commissie op te richten die zich het komende halfjaar zou buigen over de "modernisering van autonome gemeenschappen" zoals Catalonië middels een grondwetshervorming.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diankova koika

  Als dat waar is, een verkieziens truk?...

 • Jan Van Rompaey

  Zelfs met de hulp van zijn vriend Michel moet hij toegevingen doen. Misschien stilletjes ingefluisterd door de EU?!

 • Erik Desloover

  Spanje vraagt solidariteit en iedereen weet wat dat is

 • Jefke Stroop

  Sluit Rajoy en Puigdemont voor max 30 jaar op, dan kunnen ze elke dag onderhandelen. Als ze een compromis hebben gevonden en na de implementatie van het compromis mogen ze de gevangenis verlaten. Wedden dat er snel een oplossing en implementatie komt!

 • Eric Callebaut

  Na de dood van de rechter van het grondwettelijk hof, die de zaak een grond gaf, zullen veel veronderstellingen, verdachtmakingen en reacties aan de oppervlakte komen. Waarom zijn er trouwens zulke zware verschillen tussen de regio’s? Eerst zien wie de moed heeft om een eerlijke oplossing te zoeken.