Spanje arresteert Belg die verdacht wordt van handel in bloeddiamanten

Een diamantmijn in Sierra Leone.
REUTERS Een diamantmijn in Sierra Leone.
De Spaanse Policía Nacional heeft dinsdag op de luchthaven van Malaga een Belg opgepakt die tussen 1991 en 2002 betrokken zou geweest zijn bij de smokkel en handel in bloeddiamanten uit Sierra Leone. Dat melden verschillende Spaanse media.

De man, de 64-jarige Michel Roger D., maakt het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek naar misdaden tegen de mensheid dat in handen is van het federaal parket. Dat laatste had een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uitgevaardigd en vraagt nu zijn uitlevering, meldt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Michel Roger D. zou minstens tussen 1999 en 2000 op het terrein verantwoordelijk geweest zijn voor de ontginning van bloeddiamanten en zou de edelstenen ook jarenlang verhandeld hebben. Daarom wordt hij niet alleen vervolgd voor misdaden tegen de mensheid maar ook voor het witwassen van het geld dat hij met die handel verdiende.

De Spaanse politie had informatie gekregen waaruit bleek dat Michel Roger D. dinsdag in Malaga een vliegtuig zou nemen om naar de Verenigde Staten te reizen en konden hem daar op de luchthaven oppakken. De man werd ter beschikking gesteld van de Audiencia Nacional in Madrid en daar door een onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het Spaanse gerecht moet nu beslissen over zijn uitlevering aan België.

Bloedige burgeroorlog

Sierra Leone werd tussen 1991 en 2002 verscheurd door een uitermate bloedige burgeroorlog, waarin de rebellen van het door Foday Sankoh geleide Revolutionair Verenigd Front (Revolutionary United Front, RUF) het opnamen tegen regeringstroepen. De RUF werd gesteund door de leider van het Liberiaanse National Patriotic Liberation Front (NPFL) en later president van Liberia Charles Taylor, die daarvoor intussen terechtstaat voor het Sierra Leone-tribunaal. De burgeroorlog werd voor een niet onbelangrijk deel gefinancierd door de smokkel van illegaal ontgonnen diamanten, zogenaamde bloeddiamanten.