SpaceX stuurt Taiwanese satelliet succesvol de lucht in

ap
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes een Taiwanese satelliet gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. Het bedrijf van Elon Musk gebruikte voor de lancering opnieuw een deels gerecycleerde raket.

De Falcon-9 werd om 11.51 uur plaatselijke tijd (20.51 uur Belgische tijd) gelanceerd. Ze bracht de Formosat-5 van het Taiwanese ruimtevaartbureau National Space Organisation (NSPO), in de geplande baan.

De kunstmaan woog slechts 475 kilo. Ze dient voor aardobservatie en als wegbereider voor de ruimtevaartambities die het Aziatische land heeft.

Oorspronkelijk zou de volledig in Taiwan vervaardigde satelliet met de in onbruik geraakte Falcon-1 naar de ruimte gaan. De voorganger was de in Europa voor NSPO gebouwde Formosat-2 die in 2004 van op Vandenberg met een Taurus-draagraket is gelanceerd.

Zowat 2,5 minuten na lift-off floepten de negen Merlin-motoren van de eerste trap uit. De trap keerde naar de Aarde terug en landde, een minuut nadat de tweede trap en de satelliet de beoogde baan hadden bereikt, verticaal op een van op afstand bestuurd ponton in de Stille Oceaan.

Het bedrijf uit Californië gebruikte in maart voor het eerst een deel van een raket een tweede keer. Herbruikbare raketten gelden als een belangrijk aspect in het verlagen van de kosten van de ruimtevaart, nu NASA steeds vaker naar private bedrijven stapt om goederen en eventueel zelfs astronauten, naar het Internationaal Ruimtestation ISS te voeren.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Robbert Vandendorpe

    Zalig, die raket kon gewoon weer terugkeren en landen? SpaceX doet het echt goed. Dit is revolutionair...

  • Peter Mulder

    Euh, Verenigde Naties, mag dit dan wel ? En Noord Korea mag dir niet doen ?