Spaanse socialisten en uiterst links akkoord om “regering van samenwerking” te vormen

Premier Pedro Sánchez en Podemos-voorzitter Pablo Iglesias na hun ontmoeting vanmiddag.
EPA Premier Pedro Sánchez en Podemos-voorzitter Pablo Iglesias na hun ontmoeting vanmiddag.
In Spanje hebben de sociaaldemocraten van premier Pedro Sánchez en het uiterst linkse Unidas Podemos een akkoord gesloten om een “regering van samenwerking” te beginnen onderhandelen. Wat zo’n regering precies moet voorstellen, is nog niet helemaal duidelijk, maar het is duidelijk een compromis tussen een gewone coalitieregering en een minderheidsregering met gedoogsteun van extreemlinks.

De PSOE van premier Sánchez won eind april afgetekend de verkiezingen, maar komt wel zetels tekort om een meerderheid te vormen. Tijdens de vorige legislatuur vormde Sánchez al een minderheidsregering met gedoogsteun van Podemos en de Catalaanse nationalisten, maar die laatsten trokken er dit voorjaar de stekker uit. 

Sánchez werd vorige week door koning Felipe aangeduid als formateur. Hij kreeg de opdracht een meerderheid in het parlement te zoeken die hem opnieuw tot premier zou kunnen benoemen. Sánchez heeft nu een akkoord gesloten met Unidas Podemos, een coalitie van enkele uiterst linkse partijen. De twee kwamen vanmiddag overeen te beginnen onderhandelen over een “regering van samenwerking”. Er komt dus geen gewone coalitieregering zoals Podemos had gewild, maar de partij krijgt wel uitzicht op meer dan een positie als louter gedoogpartner. 

“Tevredenheid na de ontmoeting met Pablo Iglesias (voorzitter van Podemos, red.), tweette Sánchez vanmiddag. “Er is een wil om tot een akkoord te komen op links. We zullen ons best doen om zo snel mogelijk tot een progressieve regering te komen. Een regering van samenwerking, pluraal, open en integrerend, om recht te doen aan het mandaat dat de meerderheid van ons land ons gegeven heeft.”

Wat de “samenwerking” concreet inhoudt, is echter nog niet duidelijk. Mogelijk krijgt Podemos wel enkele ministerposten toegewezen, maar zullen die door onafhankelijken moeten worden opgenomen. De PSOE heeft 123 zetels in het parlement, Podemos 42. Die 165 zijn er net enkele te weinig voor de meerderheid van 173, maar de socialisten hopen met de steun van enkele regionale partijen toch aan een meerderheid te komen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rob jamers

  Catalonië is rijk geworden dankzij Franco die fabrieken heeft overgebracht en niets anders dat deze regio heeft niets meer dan de anderen

 • rob jamers

  pp moet terug aan de macht komen

 • Sylke Buysse

  Rampzalig voor Spanje, zoals binnen niet al te lange tijd zal blijken.

 • Peter Janssens

  Spanje stevent af op een bankroet. De enige regio die nog goed boert is Catalonië, en die moet zijn luie broertjes onderhouden. Logisch dat het geduld van de Catalanen opraakt op de duur.