Spaanse Robin Hood steelt half miljoen van banken

In zijn persoonlijke strijd tegen het kapitalisme, heeft Enric Duran, een 32-jarige Spanjaard, bij verschillende banken onder valse voorwendselen voor in totaal 492.000 euro ontleend. Hij gebruikte het geld om een tijdschrift te lanceren waarmee hij naar eigen zeggen het banksysteem wil aanklagen, schrijft krant El Mundo.

Smoesjes gebruiken
Duran verzocht de banken telkens om een lening om zogezegd een nieuw appartement of een nieuwe auto te kunnen kopen. Af en toe gebruikte hij ook de smoes dat hij investeringen wou doen in naam van bepaalde bedrijven, maar die bestonden nooit echt. De valse informatie die hij gaf over zijn beroep en zijn inkomsten werd door de banken niet ontdekt.

Tijdschrift
Het geld dat hij zo te pakken kreeg, gebruikte Duran om een tijdschrift te lanceren: 'Crisis. Gratis publicatie voor het overleven van economische turbulenties'. Het blad werd uitgedeeld in Barcelona. In 'Crisis' schrijft Duran dat hij "stal van zij die het meest van ons stelen om hen aan te klagen en om sociale alternatieven te creëren". Volgens zijn vrienden bevond Duran zich allang in het buitenland tegen de tijd dat de banken de oplichting ontdekten. (belga/vsv)