Spaanse regering wil crisis in Catalonië sussen met verkiezingen in de regio

Madrid biedt excuses aan voor geweld tijdens referendum

epa
De Spaanse regering roept de Catalaanse separatisten op om hun parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden om zo een einde te maken aan de crisis tussen Madrid en Barcelona. Eerder vandaag had de officiële vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië zijn excuses aangeboden voor het geweld dat de Spaanse politie heeft gebruikt tijdens het referendum. Tegelijkertijd heeft het hoofd van de Catalaanse politie zich vandaag in Madrid moeten verantwoorden voor "gezagsondermijning".

Inigo Mendez de Vigo, woordvoerder van de Spaanse overheid in Madrid, stelt voor dat de Catalaanse separatisten hun parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen organiseren om zo een einde te maken aan de crisis tussen het regionale en nationale bewind.

De regering liet tegelijk weten een decreet te hebben aangenomen dat de procedure voor het verhuizen van de maatschappelijke zetel van een onderneming sterk vereenvoudigt. Bedoeling van de maatregel is dat Catalaanse firma's die de regio wensen te verlaten dat ook makkelijk kunnen doen. CaixaBank, de grootste bank in Catalonië en derde grootste op nationaal vlak, laat er geen gras over groeien en roept deze namiddag de raad van bestuur samen. Gisteren had ook de tweede grootste Catalaanse bank, Banco de Sabadell, besloten om de maatschappelijke zetel van Catalonië naar Alicante te verhuizen.

Spijt

Eerder vandaag had de officiële vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië zijn excuses aangeboden voor het geweld dat de Spaanse politie heeft gebruikt tijdens het referendum. "Als ik de beelden zie en bovendien weet dat mensen zijn geslagen, geduwd en één persoon in het ziekenhuis is beland, kan ik niet anders dan spijt hebben en namens de agenten die tussenbeide kwamen excuses aanbieden", zei Enric Millo in een televisie-interview.

Het is de eerste keer dat iemand van de Spaanse regering spijt betuigt over het hardhandige ingrijpen. De uitspraak wordt gezien als een uitgestoken hand naar de Catalaanse leiders, die eenzijdig de onafhankelijkheid van Spanje willen uitroepen. Door het politieoptreden raakten zondag negenhonderd mensen gewond.

Van de Catalaanse stemgerechtigden die zondag over onafhankelijkheid van Catalonië hun stem hebben uitgebracht, heeft ruim 90 procent voor onafhankelijkheid gestemd. Dat regionale regering in Barcelona heeft bevestigd dat dit de definitieve uitslag is van het referendum.

'Als ik de beelden zie en bovendien weet dat mensen zijn geslagen, kan ik niet anders dan spijt hebben'

Enric Millo

Catalaanse politie voor de rechter

Ondertussen zijn de Catalaanse politiechef Josep-Lluis Trapero, zijn adjunct Teresa Laplana en de leiders van de twee grootste separatistische organisaties, die vanmorgen moesten verschijnen voor een rechtbank in Madrid, daarbij niet in hechtenis genomen. De inbeschuldigingstelling wordt echter niet ingetrokken. Dat meldt een woordvoerster van de rechtbank.

Trapero, Laplana en de leiders van de twee separatistische organisaties Jordi Sànchez en Jordi Cuixart moesten voor de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, verschijnen in het kader van vervolging wegens gezagsondermijning.

Josep Lluis Trapero, hoofd van de Catalaanse politie.
reuters Josep Lluis Trapero, hoofd van de Catalaanse politie.

Passieve houding

Ze worden ervan beschuldigd een terughoudende houding te hebben aangenomen toen enkele honderden demonstranten op 20 en 21 september in Barcelona leden van de Guardia Civil gedurende enkele uren belemmerden een gebouw te verlaten door de toegangen ervan te blokkeren. In Spanje kan men voor ondermijning van het gezag van de staat vijftien jaar cel krijgen. Ook tijdens het referendum op 1 oktober werd de Catalaanse regionale politie, de Mossos d'Esquadra, waarvan Trapero het hoofd is, een passieve houding verweten.

Het feit dat Trapero, Laplana, Sànchez en Cuixart niet in hechtenis worden genomen, vermijdt volgens persagenschap AFP dat de huidige spanningen nog hoger oplopen. De zenuwen staan immers strak gespannen na de geweldplegingen van de Spaanse politie en de afwijzing van dialoog door de Spaanse regering. Het Spaans Constitutioneel Hof heeft gisteren de op maandag geplande bijeenkomst van het Catalaanse parlement geschorst. De Catalaanse regering zou daar naar alle waarschijnlijkheid de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.

Dinsdag wel gewone zitting

De Catalaanse minister-president heeft zijn tussenkomst voor het regionaal parlement daarom verschoven naar dinsdag. Hij zou zich voor het parlement uitspreken over de gevolgen van het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dat heeft de regionale regering laten weten.

In het communiqué luidt het dat "president Puigdemont verzocht heeft om een tussenkomst dinsdag voor het parlement om de huidige politieke situatie te bespreken".
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Julien De Volder

  Ik heb ook wat beeldmateriaal gezien en volgens mij zijn er geen gewonden. Jawadde, slaap rustig door.

 • Fons Casteels

  Volgens de regering in Madrid is er zondag, en ik citeer uit het artikel, "één persoon in het ziekenhuis is beland". Wie gelooft die mensen nog? Iedereen die de beelden heeft gezien, weet dat er tientallen mensen naar het ziekenhuis moesten. De meesten met hoofdwonden - van de matrakken van de Guardia Civil.

 • Freddy Sonnemans

  Ferdinand : het is niet alleen Madrid die geen andere meningen aanvaard. Zie onze racisme wetgeving, zie Nederland waar politici die er een andere mening op na houden die worden vervolgd, zie Duitsland waar journalisten worden vervolgd, zie de linkse opstootjes tegen Francken, zie het EP waar men er aan denkt om EU-kritische partijen hun subsidies in te trekken (en waarschijnlijk in een volgende stap te verbieden), enz enz

 • Jan Van Rompaey

  Dat extreem geweld gaat nooit vergeten worden. Gans de wereld kreeg het onder ogen. Wat een blunder van formaat.

 • Paul De Mol

  Rajoy zou beter zelf weg gaan en nieuwe verkiezingen in Spanje uitschrijven.