Spaanse regering wil Catalaans parlement ontbinden: burgers halen uit protest massaal geld van rekening

afp
De Spaanse regeringspartij Partido Popular van premier Mariano Rajoy is met de belangrijkste oppositiepartij PSOE overeengekomen om Catalonië nieuwe verkiezingen op te leggen. Het manoeuvre zal deel uitmaken van het pakket maatregelen dat Madrid vanaf morgen wil opleggen aan de regio. Ondertussen halen Catalanen massaal geld af bij de banken na een oproep tot een 'bankrun'.

Premier Rajoy zit morgen samen met zijn regering om de maatregelen vast te leggen die aan Catalonië zullen worden opgelegd nadat de regioregering weigerde af te zien van de onafhankelijkheidsplannen.

Een van die maatregelen zal nu ook de ontbinding van het parlement in Barcelona zijn en de organisatie van nieuwe regionale verkiezingen. Die zullen in januari plaatsvinden. Dat kwam Rajoy overeen met de leider van de socialistische partij PSOE. De verkiezingen moeten volgens Madrid leiden tot het herstel van de grondwettelijke orde.

Bij veel banken staan ondertussen lange rijen met aanhangers van de afscheiding van Spanje. Separatistische organisaties hadden opgeroepen om een zogenaamde 'bankrun' te plegen.

reuters

155 euro

De Nationale Assemblee van Catalonië (ANC), een burgerinitiatief, en Omnium Cultural, een culturele organisatie, riepen afgelopen nacht hun aanhangers op om massaal geld af te halen van de rekeningen van de vijf grootste banken. De actie zou in eerste instantie vooral deze voormiddag moeten plaatsvinden. "Haal het bedrag af dat je wil", klinkt het op Twitter. Veel mensen willen 155 euro afhalen, als verwijzing naar artikel 155 van de Spaanse grondwet.

De organisaties willen zo protesteren tegen de opsluiting van hun twee voorzitters, Jordi Sánchez (ANC) en Jordi Cuixart (Omnium), en tegen het vertrek van bedrijven uit Catalonië. Ook willen ze zo blijk geven van hun wil om een onafhankelijke staat op te richten.

photo_news70 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Geen enkele volksnationalist die eigenlijk kan definiëren wat een volk eigenlijk is en afbakent. Taal kan het niet zijn. Want zonder het aangeleerde ABN zouden een West-Vlaming en een Limburger elkaar niet verstaan. Andere culturele gebruiken ook niet. Want de Walen hun gewoonten, eetcultuur en religie zijn dezelfde als in Vlaanderen. Deze van de Nederlanders zijn anders. En genetica al evenmin. Want duizenden jaren lang al emigreren en vermengen groepen zich.

 • Guy Lenie

  Er wordt al weken een verkeerd beeld weergegeven van wat er hier aan de hand is. Te beginnen bij het politiegeweld tegen de zogenaamde “onschuldige stemmers”. Hun “onschuldige” acties die aan het geweld voorafgingen werden echter niet getoond. Ik heb hier ook al beelden gezien van Belgische ordediensten die inbeuken op mensen en “vreedzame manifestanten” uit elkaar spuiten met waterkanonnen. Dat wordt dan niet beschouwd als politiegeweld door de opperidioot Michel. Hypocriet!

 • Patrick Van Lersberghe

  @Robert Verstrepen. Weet jij als buitenstaander wat de Catalaanse bevolking wilt? Zou Madrid verkiezingen uitschrijven wanneer de separatistische bewegingen een meerderheid zouden uitmaken? Het massaal opnemen van geld aan de automaten is een mislukking geweest gezien er nergens problemen zijn ontstaan. Ook dat duidt op veel kleinere aanhang dan hier in de media aangenomen.

 • Christian Delgoffe

  De mediamanipulators zouden beter eens in de regio zelf komen: Hier in Mallorca (catalaans grondgebied) deze week twee keer geld opgehaald en geen enkele rij gezien. Navraag bij de meeste van onze Catalaanse kennissen toont aan dat de stilzwijgende meerderheid tegen de onafhankelijkheid is !

 • robert verstrepen

  Een volk dat onafhankelijkheid wil zal daar bijna altijd moeten voor vechten. Enige uitzondering; Boris Jeltsin schonk 14 landen hun onafhankelijkheid zonder dat zij er moesten voor vechten. In plaats van die man de nobelprijs van de vrede te geven werd hij weggezet als een dronkaard. Tegenwoordig is dat nochtans geen beletsel meer om een topfunctie in de EU te bekleden.