Spaanse reddingswerkers zetten alles op alles om peutertje die in put viel te redden, maar de klok tikt verder

Reddingswerkers zoeken al sinds zondagmiddag onafgebroken naar sporen van de vermiste peuter.
EPA Reddingswerkers zoeken al sinds zondagmiddag onafgebroken naar sporen van de vermiste peuter.
In Spanje zijn de reddingsdiensten nog steeds bezig met een zenuwslopende race tegen de klok om een 2-jarige jongen uit een 110 meter diepe put te redden. De zoektocht is een moeilijke klus omdat de schacht een diameter heeft van amper 25 centimeter, aldus een woordvoerder van de Guardia Civil. 

Het ongeval deed zich zondagmiddag voor in een landelijk gebied in Totalan, in de provincie Malaga. Volgens zijn familie viel de jongen in de put terwijl hij aan het spelen was vlakbij de plek waar zij aan het lunchen waren tijdens een zondags uitstapje.

Fysieke bewijzen dat het kind daadwerkelijk in de put zit, zijn er niet. Maar de reddingsdiensten gaan daar wel van uit. Zijn ouders zeggen dat ze hem binnenin de schacht hebben horen wenen. Op een diepte van zo’n 80 meter zagen reddingswerkers met een camera ook het zakje snoep dat de kleine Yulen bij zich had. 

De reddingsactie is zeer gecompliceerd. Afdalen is geen optie, want de put is te smal voor een volwassene. Daarnaast zijn de wanden van de schacht niet stabiel. Omdat er aarde is losgekomen die de schacht op een diepte van zo’n 73 meter verstopt, geraakt men met camera’s ook niet verder.
 

EPA

Nieuwe tunnel

Momenteel wordt gefocust op het graven van een horizontale tunnel om via de minder rotsachtige helling van de heuvel uit te komen op de plek waar het kindje zich vermoedelijk bevindt. Maar er moet opgepast worden dat er geen grond in het oorspronkelijke boorgat terechtkomt. Nieuw aangevoerde technische systemen moeten daarbij helpen. 

Eerder probeerden de redders puin in de put met een speciale stofzuiger weg te krijgen, maar dat ging te graag. Ze kregen de ‘prop’ op 73 meter diepte er ook niet uit. Een andere optie, het graven van een parallelle put, lijkt eveneens te tijdrovend. Het is bovendien gevaarlijker door de instabiele grond. “Dit is een veilige en snellere optie”, klinkt het over de zijdelingse tunnel.

Of de peuter nog in leven is, is voorlopig een mysterie. 

BELGAIMAGE

Vraagtekens

Bij de burgemeester van Totalan geraakt het geduld stilaan op. “De hoop om het kind levend terug te vinden, daalt elke minuut”, zegt Miguel Angel Escaño. “Ik denk niet dat wat er nu wordt gedaan, geschikt is.” Hij roept de hulp in van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, om te kunnen beschikken over middelen van het leger. 

Een handjevol Spaanse deskundigen plaatst intussen vraagtekens bij het verhaal over de verdwijning van Yulen. Onder hen Luis Avial, een bodemradartechnicus gespecialiseerd in ondergrondse zoekopdrachten. “Ik kan moeilijk geloven dat het jongetje zich in de put bevindt. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat een kind in een winterjas door zo’n smal gat valt en dan helemaal naar beneden gaat. Normaliter kom je onderweg ergens vast te zitten’’, verklaarde hij tegenover Spaanse media. Volgens de bodemdeskundige worden in de reddingsoperatie wél de juiste stappen gezet. “Het graven van een zijdelingse tunnel is de enige manier om duidelijkheid te krijgen over de peuter.’’

“We zetten alles op alles om het kind te vinden en te redden”, stelt Bernardo Moltó van de Guardia Civil. “We stoppen niet tot we hem gevonden en in veiligheid gebracht hebben.”

BELGAIMAGE
AP45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid joosten

  Ik vrees stilaan het ergste voor dat kindje, als er op 73 meter diepte een prop aarde zit waardoor de camera niet verder kan, dan wil dat zeggen dat het kindje zich onder die prop bevindt... tenzij het ergens rondloopt, maar ze hebben hem nog horen wenen in dat gat. Dit voorspelt niet veel goeds....

 • Wilfried Vanden Berg

  Een tunnel van amper 25 cm breed ? En zou een kindje met jas en snoep zakje ingevallen zijn, tot op de bodem ? Ongeveer 110 meter diep en bij de minste aanraking van de broze wand krijg je een prop ? Ik geloof nooit dat dit kind in die zit ligt. Er moet iets anders gebeurt zijn? Ik denk iets veel erger.

 • anni degraeve

  wat een bizar verhaal dit is ? dus die ouders hadden hun kind niet bij hun, of niet ziende waar die was ?

 • Sandra Van den Brande

  Zou het kindje niet van de plaats weggegaan zijn en vervolgens verdwaald? Of een 2de verhaal zoals Maddie Mccan??

 • Joke Hoste

  Jessica Mclure... Meisje van 18maanden die in 1987 ook in gelijkaardige schacht gevallen was.... Werd na 60 uur levend en wel bevrijd.... Fingers crossed dat de afloop hier ook hetzelfde zal zijn....