Spaanse rechter waarschuwt Duitsland niet "dezelfde fout" te maken als België bij uitlevering Puigdemont

De afgezette ex-minister-president Carles Puigdemont verblijft momenteel in Berlijn in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering.
EPA De afgezette ex-minister-president Carles Puigdemont verblijft momenteel in Berlijn in afwachting van een beslissing over zijn uitlevering.
De Spaanse rechter Pablo Llarena, die bij het Hooggerechtshof de zaken van de afgezette Catalaanse ministers behandelt, heeft Duitsland per brief gewaarschuwd niet "dezelfde fouten" te maken als het Belgische gerecht. In ons land besliste de raadkamer gisteren de drie Catalanen die nog in ons land verblijven, niet uit te wijzen omdat de Europese aanhoudingsbevelen niet geldig waren. Klopt niets van, zegt Llarena, die wil dat Duitsland ex-minister-president Carles Puigdemont overlevert.

De Brusselse raadkamer verklaarde gisteren de Europese aanhoudingsbevelen tegen de drie Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig 'niet uitvoerbaar'. Volgens de raadkamer waren ze niet geldig omdat er ook geen nationale aanhoudingsbevelen waren, wat de advocaten van de drie én het parket ook hadden gepleit. Volgens het openbaar ministerie, dat zelfs bijkomende informatie van Spanje had gevraagd, was "de tekst van het Europese aanhoudingsbevel erg verschillend van het nationale bevel. In realiteit komen ze helemaal niet overeen."

De drie ministers worden samen met Carles Puigdemont in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De vervolging kwam er na de doodgeboren onafhankelijkheidsverklaring van oktober.

"Gebrek aan compromisbereidheid"

Rechter Llarena kan zich echter niet vinden in de redenering van de Belgische justitie, zo blijkt. Vanuit het Hooggerechtshof in Madrid was gisteren al meteen kritiek te horen. België zou een "gebrek aan compromisbereidheid" getoond hebben door niet in te gaan "op de gevraagde juridische samenwerking". 

Vandaag schreef Llarena dan een dringende brief naar het Duitse parket om te waarschuwen niet "dezelfde fout" te maken als de Belgische justitie. In vijf argumenten legt hij uit dat Spanje wel degelijk de correcte procedure heeft gevolgd. De beschuldiging die Puigdemont en de andere ex-ministers boven het hoofd hangt, is volgens hem gelijkwaardig aan een nationaal aanhoudingsbevel.

Het Duitse gerecht heeft nog geen beslissing genomen over de uitlevering van Puigdemont aan Spanje. Voorlopig blijft de ex-minister-president dan ook in Berlijn. Een parlementslid van zijn partij tweette vandaag dat de Spaanse rechters "gelijk hebben wanneer ze zeggen dat ze de Belgische justitie niet begrijpen. België heeft Spanje een halve eeuw gevraagd Léon Degrelle uit te leveren, een voormalige vertegenwoordiger van de Waffen SS, om hem te berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij stierf van ouderdom in Málaga als Spaans staatsburger." 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rob jamers

  België heeft zich ronduit belachelijk gemaakt. N-VA des te meer ! Zovlug mogelijk naar Spanje uitleveren, zodat deze soap ten einde loopt.

 • willy cornille

  Blijkt die Spaanse rechter toch wel een marionet én goede vriend van premier en Franco aanhanger Rajoy te zijn. De Duitse rechter moet Puidgdemont terug naar Belgie sturen en kan Belgie het geval "Leon Degrelle" even in herinnering brengen. Al goed dat Bart De Wever niet in Spanje woont ... alhoewel. De Spaanse rechter gaat echter wel zijn boekje te buiten met deze brief door de Duitse rechter zijn beoordelingsvermogen bij voorbaat in twijfel te trekken.

 • Eida Lam

  Politiek is niets meer of minder dan een mening die gehandhaafd wordt met wapens.

 • Hans Hoppe

  Ik hoop dat de Duitsers echt wel de vijf minuten politieke ruggegraat hebben en deze fenomenale politieke oplichter en kapotmaker van een volk zal uitleveren aan Spanje. Zodat deze klaploper zijn oververdiende straf kan krijgen.

 • oswald billiet

  De simpelste wijze voor de Duitse rechter is Puigdemont terug te sturen naar België van waaruit hij vertrok. Het is België die die zaak moet oplossen, niet Duitsland want Puidgemont was daar enkel op doorreis. Soms liggen simpele zaken voor het grijpen wanneer je de wet wat kan-moet-wil interpreteren. Ons land kan dan met gelijke munt betalen en wat selectieve doofheid toepassen.