Spaanse premier wil "nieuw Europa waar nationaal egoïsme niet zegeviert"

REUTERS
De socialistische premier van Spanje, Pedro Sanchez, heeft vandaag opgeroepen tot "een nieuw Europa waar nationaal egoïsme niet zegeviert". De lidstaten van de Europese Unie zijn verdeeld over het migratiebeleid.

Sanchez reageerde op Twitter op een boodschap van Maurizio Martina, secretaris-generaal ad interim van de centrumlinkse partij PD in Italië. Die feliciteerde de Spaanse premier voor zijn "nobele daad" om de meer dan 600 mensen te onthalen die door het schip Aquarius op de Middellandse Zee zijn gered.
"Beste Maurizio, we zijn bereid om samen te werken voor een nieuw Europa waar nationaal egoïsme niet zal zegevieren", aldus Sanchez, die sinds 1 juni aan het hoofd van de Spaanse regering staat.

Italië wordt geleid door een regering met de extreemrechtse Lega. Rome weigerde het ngo-schip Aquarius met honderden geredde vluchtelingen en migranten toe te laten tot een Italiaanse haven. Die beslissing verdeelt de EU-lidstaten, waarvan vele een toename in xenofobie vaststellen.

Hongarije en Slovakije, aanhangers van een hard antimigratiebeleid, steunden de regering van Giuseppe Conte en zijn minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Frankrijk hekelde dan weer "cynisme en onverantwoordelijkheid" van de Italiaanse regering, maar later werd de toon weer gematigd. De kwestie verdeelt ook de Duitse regering van Angela Merkel. Onder meer haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer trekt het asielbeleid in twijfel.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Broes

  Horst Seehofer trekt het asielbeleid in twijfel, de meerderheid van de Duitsers eveneens!

 • dominique castelein

  goed,allemaal naar Spanje,de Pyreneeen afgrendelen en wij zijn voor een tijdje gerust tot er in Spanje geen geld meer over is voor zijn eigen bevolking,nu verhofstadt bijna opgesloten is kunnen we onze grenzen beginnen te beschermen de ouwe decroo mag ook nog in de cel,en zeggen dat ik daarvoor nog gestemd heb,ik beklaag me rot

 • pascal devillé

  Of anders gezegd, ook hij wil net als Merckel een EU die tegen de belangen van de gewone burgers blijft ingaan.

 • Jens van den Broeck

  Daar, de volgende marionet van de EU

 • Johan Vercarre

  Veel geluk, man ! Je zult het nodig hebben met die extreemrechtse wind die volop over het Europese continent aan het waaien is. Misschien is er nog hoop.