Spaanse premier stelt nieuw kabinet voor

Derde van links premier Mariano Rajoy, met rechts naast hem de Spaanse koning Felipe.
Getty Images Derde van links premier Mariano Rajoy, met rechts naast hem de Spaanse koning Felipe.
De Spaanse premier Mariano Rajoy, die zaterdag van het parlement groen licht kreeg om een minderheidsregering op te richten, heeft gisteren zijn nieuw kabinet van 13 ministers voorgesteld. Voor zes posten koos Rajoy nieuwe ministers. Vijf van zijn ministers zijn vrouwen.

Rajoy stelde zijn ministers voor aan koning Felipe VI, bij wie hij maandag de eed aflegde voor zijn tweede termijn als premier. Zijn kabinet moet onder meer de controversiële economische hervormingen doorvoeren en de banden met de EU verbeteren.

Rajoy koos onder meer de huidige EU-commissaris Alfonso Dastis als zijn minister van Buitenlandse Zaken en Juan Ignacio Zoido, de vroegere burgemeester van Sevilla, als minister van Binnenlandse Zaken. Dastis is voor het grote publiek een van de minst bekende namen uit Rajoys nieuwe regering, maar was een sleutelfiguur voor Spanje tijdens de zwaarste jaren van de economische crisis in het land, en heeft talrijke onderhandelingen gevoerd met verschillende landen als Spaanse ambassadeur bij de Europese Unie.

Compositiefoto van het nieuwe Spaanse kabinet.
EPA Compositiefoto van het nieuwe Spaanse kabinet.

Sterkste partij

De Partido Popular van Rajoy was de voorbije twee parlementsverkiezingen telkens als sterkste partij uit de bus gekomen. Maar zowel na de stembusgang in december als in juni kon hij geen parlementaire meerderheid op de been brengen.

De patstelling werd pas doorbroken na het ontslag van Pedro Sanchez als leider van de sociaaldemocratische PSOE. Die partij besliste daarop haar strategie te herzien en de vorming van een minderheidsregering toch te gedogen. De regering van Rajoy beschikt over 137 van de 350 zetels in het Spaanse parlement.

Kritiek

De oppositie had kort na de bekendmaking van het kabinet al de kritiek dat de volgende regering "meer van hetzelfde" wordt en dat het nog moeilijker zal worden om te onderhandelen. "Zij die hun portefeuilles behouden met enkele van de meest belangrijke thema's hebben meer dan eens bewezen dat ze absoluut niet capabel zijn om een dialoog te voeren", aldus woordvoerder van de socialistische partij Mario Jimenez. Onder meer de minister van Economie en de minister van Werk behouden hun ministerpost.

Het nieuwe kabinet zal vandaag de eed afleggen.