Spaanse premier overweegt vervroegde verkiezingen op 14 april

Pedro Sánchez staat sinds vorig jaar aan het hoofd van een minderheidsregering.
REUTERS Pedro Sánchez staat sinds vorig jaar aan het hoofd van een minderheidsregering.
Na de weigering van de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen zijn begroting te steunen, overweegt de Spaanse premier Pedro Sánchez vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven op 14 april. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van bronnen binnen de regering. Gisteren eisten tienduizenden Spanjaarden in Madrid het aftreden van Sanchez’ minderheidsregering.

De Spaanse politiek zit in een impasse doordat de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen weigeren de begroting van Sánchez te steunen. De sociaaldemocraat heeft woensdag hun stemmen in het Spaanse parlement nodig om aan een meerderheid te komen, maar de partijen willen niet meer onderhandelen, als Sánchez in ruil niet bereid is toegevingen te doen in het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. De separatistische Catalaanse premier Quim Torra zei vandaag dat hij nog wel bereid is met Sánchez te praten over zijn “minimumeisen” voor steun aan de begroting, maar het ziet er niet naar uit dat de Spaanse premier nog concessies kan of wil doen.

Gisteren kwamen tienduizenden mensen op straat in Madrid om vervroegde verkiezingen te eisen. De demonstranten waren daartoe opgeroepen door de rechtse partijen Partido Popular en Ciudadanos en het extreemrechtse Vox. Zij beschuldigen Sánchez van verraad aan de nationale eenheid van Spanje, omdat hij te veel toegevingen zou willen doen aan de Catalanen. 

Gisteren kwamen tienduizenden Spanjaarden in Madrid op straat om vervroegde verkiezingen te eisen.
AP Gisteren kwamen tienduizenden Spanjaarden in Madrid op straat om vervroegde verkiezingen te eisen.

“Sánchez heeft ons verraden”

Sánchez is sinds midden vorig jaar premier van een sociaaldemocratische minderheidsregering, nadat hij vorig premier Mariano Rajoy met succes tot aftreden had kunnen dwingen in het parlement na een corruptieschandaal. Maar veel burgers zijn boos, omdat Sánchez nog geen nieuwe verkiezingen wilde plannen. De 46-jarige socialist liet na zijn ambtsaanvaarding doorschemeren dat hij in de nabije toekomst verkiezingen wilde organiseren, maar noemde toen geen tijdstip. “Sánchez heeft ons verraden en gezegd dat er verkiezingen zouden komen, maar dat is vandaag nog steeds niet het geval. Nu zal hij naar ons luisteren”, zei de voorzitter van de liberale partij Ciudadanos, Albert Rivera. De afgevaardigden van Ciudadanos stemden vorig jaar voor de motie van wantrouwen tegen Rajoy.

Nu zouden er dus toch nieuwe verkiezingen komen, omdat Sánchez beseft dat hij volledig vast zit. 14 april is dan de mogelijke verkiezingsdatum. Dan moet het parlement volgende week al ontbonden worden. Eerder werd ook al 26 mei genoemd, wanneer de Spanjaarden sowieso naar de stembus moeten voor de Europese en lokale verkiezingen. 

Proces

Morgen begint voor het Hooggerechtshof in Madrid ook het proces tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders. De separatisten riskeren celstraffen tot 25 jaar voor hun rol in de poging tot afscheiding van Catalonië na het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. Ze worden aangeklaagd voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.