Spaanse premier bezoekt gewonde agenten in Barcelona

Premier Pedro Sanchez bezoekt gewonde agenten in het Santa Creu i Sant Pau-ziekenhuis in Barcelona.
AFP Premier Pedro Sanchez bezoekt gewonde agenten in het Santa Creu i Sant Pau-ziekenhuis in Barcelona.
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in een ziekenhuis in Barcelona de agenten bezocht die tijdens de recente onrusten gewond zijn geraakt. De separatistische president van de regio Catalonië, Quim Torra, heeft hij niet ontmoet.

De rellen en massamanifestaties vonden vooral plaats in de regionale hoofdstad Barcelona en zijn een reactie van separatisten op de veroordeling van separatistische leiders. Zij kregen begin vorige week celstraffen voor hun rol in het verboden onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen tot dusver 600 gewonden, onder wie vele agenten. Bijna 200 verdachten waren opgepakt, 28 van hen zitten vast. Tijdens het bezoek van Sánchez aan de gewonde agenten verzamelden meerdere betogers aan het Santa Creu i Sant Pau-ziekenhuis in Barcelona. De politie was eveneens present, om de manifestanten op afstand van de eerste minister te houden.

Sánchez had eerder in een scherp geformuleerde brief aan de Catalaanse leider Quim Torra geëist dat die zich zou kanten tegen het geweld. Volgens de Spaanse premier heeft Torra tot nu vermeden om "categoriek en eenduidig" het geweld te veroordelen. Ook heeft hij niet alleen de ordediensten maar ook de helft van de Catalaanse bevolking, die zijn separatisme niet deelt, in de steek gelaten, aldus de Spaanse premier.

Torra had pas in de nacht van woensdag op donderdag, na meerdere oproepen van Spaanse toppolitici, de rellen veroordeeld. Hij beklemtoonde dat de onafhankelijkheidsbeweging elke vorm van geweld afwijst. Madrid wil echter duidelijkere woorden.

AFP
Hollandse Hoogte / EPA
Hollandse Hoogte / EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanfleteren diederik

  Het is tot in den treure uitvoerig bewezen. Met vreedzame actie en geweldloos verzet bereik je niets. Macht moet je afdwingen, met grove middelen. Altijd en overal.

 • Johan Hendrickx

  En de suf gemepte demonstranten ook?

 • Patrick Vandeputte

  Een bezoek aan de gewonden na de brutale interventies van de politie (die plaatsvonden op zijn bevel) zou misschien ook mogen.

 • Paul De Mol

  En geen bezoek aan de gewonde burgers? Wat voor een premier is me dat?

 • patrick morel

  Als je ziet met welk plezier en hoe hard ze op passanten klopten bezoekt hij de verkeerde , olie op het vuur.