Spaanse politie arresteert vier vermoedelijke jihadisten

epa
De Spaanse politie heeft dinsdag vier vermoedelijke jihadisten opgepakt in de buurt van Madrid. De mannen worden ervan verdacht jihadistische propaganda te verspreiden en mensen te rekruteren voor de heilige oorlog. Dat meldt de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil.

De vier gearresteerde mannen, onder wie drie Marokkanen en een Spanjaard, verspreidden volgens een verklaring van de Guardia Civil "propaganda voor het jihadistisch terrorisme" op het internet en via berichtenapplicaties. De boodschappen die ze uitzonden, werden "door honderden mensen ontvangen", van wie sommigen vervolgens werden gekozen voor verdere indoctrinatie en radicalisering.

De verdachten controleerden een aantal van hun rekruten nauwgezet om ervoor te zorgen dat hun dagelijkse activiteiten voldeden aan de principes die hen waren ingeprent.

De huiszoekingen in het kader van de operatie werden dinsdagmorgen uitgevoerd in de buitenwijken Pinto en Ciempozuelos ten zuiden van Madrid, en in het centrum van de Spaanse hoofdstad. De arrestaties en huiszoekingen verliepen onder leiding van het parket van het Spaans hooggerechtshof Audiencia Nacional, gespecialiseerd in terrorismezaken.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie sinds het begin van het jaar 23 mensen gearresteerd op verdenking van "islamitisch terrorisme."