Spaanse koningin Letizia "gekwetst" door mediastorm over familieruzie

Het doel van de paasmis was een harmonieuze gezinsfoto. Pas later bleek dat daar een incident aan vooraf was gegaan.
EPA Het doel van de paasmis was een harmonieuze gezinsfoto. Pas later bleek dat daar een incident aan vooraf was gegaan.
De Spaanse koningin Letizia is "getroffen, bezorgd en gekwetst" door het dinsdag plotseling opgedoken videofragment waarin ze het aan de stok lijkt te hebben met haar schoonmoeder koningin Sofia. Dat vertelde Imma Aguilar woensdag in het televisieprogramma El círculo van Telemadrid. Aguilar is oud-collega van voormalig televisiejournalist Letizia, en zou haar telefonisch hebben gesproken nadat een mediastorm was uitgebroken over de opnamen.

De beelden dateren van afgelopen zondag en zijn gemaakt door de Spaanse televisiezender TVE, die opnamen mocht maken van het traditionele koninklijke bezoek aan paasmis in de kathedraal van Palma de Mallorca. Maar ze vielen pas op toen iemand die de beelden op internet voorbij zag komen, opmerkte dat er bijna een handgemeen was tussen de twee koninginnen, en dat fragment op Twitter zette. Binnen 24 uur hadden twee miljoen mensen de beelden bekeken.

De verklaringen van de opnamen lopen uiteen. De consensus is dat Letizia opzettelijk en duidelijk verhinderde dat er een foto werd gemaakt van haar dochters Leonor en Sofia samen met koningin Sofia. Dat leidde ook tot een boze reactie van Leonor, die de hand van haar oma boos wegsloeg toen deze bleef proberen in beeld te blijven van de fotografen voor de kathedraal. De geschrokken koning Felipe moest de ruzie sussen terwijl koning Juan Carlos verbaasd toekeek.

Publiek geheim

Volgens Letizia zelf, zo vertelde Anguilar, was er niks anders aan de hand dan dat ze haar dochters wilde beschermen tegen al te opdringerige media. "Het was een natuurlijke en moederlijke reactie. Ze is zeer toegewijd aan haar werk, aan de rol die ze heeft, maar ook als moeder met zorg voor haar dochters", aldus Aguilar. Dat het niet botert tussen de koninginnen Letizia en Sofia is een publiek geheim. Eveneens is het bekend dat Letizia geen hoge dunk heeft haar schoonvader en schuinsmarcheerder koning Juan Carlos.

Uit een online-opiniepeiling van de krant El Mundo bleek echter dat de uitleg van Letizia maar door weinig Spanjaarden werd geloofd. Van de bijna 12.000 deelnemers aan de peiling steunde 92 procent koningin Sofia in de polemiek met haar schoondochter. Spaanse media waren gisteren meedogenloos in hun verslaggeving over de tweespalt in de koninklijke familie.

"Ware aard"

Verschillende media stuurden hun verslaggevers naar de moeder van Letizia, Paloma Rocasolano, in een vergeefse poging haar om een reactie te vragen. Rocasolano werd op straat achtervolgd en lastiggevallen, maar hield haar mond. Heel anders dan een dag eerder, toen de vrouw van de Griekse kroonprins Pavlos - een volle neef van koningin Sofia, zich met gestrekt been in de discussie stortte en twitterde dat Letizia haar "ware aard" had getoond en dat "geen enkele grootmoeder het verdiende zo behandeld te worden"

Dat alles was het tegenovergestelde van wat koning Felipe met Pasen had gehoopt te bereiken. De troonswisseling in 2014 had voor spanningen gezorgd binnen de familie, mede doordat de machtsverhoudingen waren veranderd en Letizia sindsdien voorrang had boven haar schoonmoeder. Felipe, die altijd een zeer goede band had met zijn moeder, had ook wat afstand genomen tot vader Juan Carlos, wiens laatste jaren op de troon gekenmerkt werden door schandalen. Dit jaar echter moesten de breuken worden gelijmd, in elk geval tussen de hoofdrolspelers in de familie.

Vrolijk poseren?

Koning Juan Carlos, in januari tachtig geworden, werkte mee door voor het eerst in vier jaar weer met Pasen naar Mallorca te komen, waar de familie al jaren achtereen naar de kerk gaat. De foto's van de na het incident schijnbaar vrolijk poserende familie gingen heel Spanje rond. De missie van koning Felipe leek geslaagd. Totdat twee dagen later de filmbeelden opdoken waaruit het tegendeel bleek. "In elke familie is wel wat", probeerde de secretaris-generaal van de socialistische partij PSOE te sussen, maar tevergeefs.

Letizia kreeg op sociale media de wind van voren, maar er was één groep die haar actie toejuichte: de republikeinen. Die bedankten haar voor haar inzet om de instelling van de Derde Republiek (na eerdere pogingen in de negentiende en twintigste eeuw) weer een stapje dichterbij te brengen door het koningshuis in diskrediet te brengen.  

Even later poseren de vier vrouwen alsof er niets gebeurd is. De koningin-schoonmoeder Sofia met schoondochter Letizia en kleindochters Sofia en Leonor.
Photo News Even later poseren de vier vrouwen alsof er niets gebeurd is. De koningin-schoonmoeder Sofia met schoondochter Letizia en kleindochters Sofia en Leonor.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • VIVIANE bastenie

  Ik vraag mij telkens weer af,wat heeft zo een koningshuis ons nog te bieden en wat voor meerwaarde heeft het nog ? De middeleeuwen zijn al lang voorbij,bijna alle landen worden geregeerd door Presidenten ,eerste ministers en noem maar op ,met andere woorden heel dat geld verslinderde monarchie heeft nog alleen maar een protocolaire functie,dat evengoed door derde zou kunnen gedaan worden en veel goedkoper.

 • Pascal Buytaert

  Groot gelijk Erik Vandendriessche! Leve de Republiek!!

 • François Schelfhout

  Veel lawaai voor niks !

 • Regine De Brouwer

  Als je er niet bij bent moet je niet moeien ..niemand weet wat er vooraf is gebeurd en dat is van veel items zo ..

 • Erik Vandendriessche

  Deze familie mag in de rij gaan staan van de Europese koningshuizen --" Nooit genoeg dotaties -- bastaards maken --- luxe voeren om beschaamd te zijn -- mensen bedriegen -- totemrekkers -- enz.." " dumpen da ras " !!!