Spaanse koning vraagt Chavez mond te houden

De aan het thema sociale rechtvaardigheid gewijde, 17de Ibero-Amerikaanse top is zaterdag in Santiago de Chile zonder concreet resultaat maar met veel geruzie en getwist beëindigd. De meest indrukwekkende ruzie was die tussen de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Spaanse koning Juan Carlos.

Ruzie
Chavez had tijdens de conferentie al uitgehaald naar het Spaanse bedrijfsleven, dat de mislukte putsch tegen hem in april 2002 mede had ondersteund, en tegen de neoconservatieve ex-premier van Spanje José Maria Aznar, die hij een fascist noemde. Toen de Venezolaanse president tijdens zijn slotspeech die thema's opnieuw aanraakte en daarmee misschien de waarheid maar zeker de diplomatie geweld aandeed, werd het de Spaanse koning Juan Carlos te veel. Eerst had premier Zapatero, de sociaaldemocratische opvolger van Aznar, nog vergeefs geprobeerd de meubelen te redden. "Waarom zwijg jij nu eens niet", brulde de Spaanse monarch op evenmin erg diplomatische wijze Chavez toe, waarop hij duidelijk geërgerd de zaal verliet.

Bekvechten
De clash Chavez-Carlos was al voorafgegaan door een robbertje bekvechten tussen de Uruguayaanse president Tabaré Vázquez en diens Argentijnse collega Néstor Kirchner. Net voor begin van de top deelde Vazquez de Argentijn mee dat Montevideo het licht op groen had gezet voor het opstarten van een nieuwe papierfabriek -sinds jaren een twistappel tussen beide landen. Over het eigenlijke thema kwamen de deelnemers, de Latijns-Amerikaanse landen plus de landen van het Iberische schiereiland (Spanje, Portugal en Andorra) het enkel over wat vage verklaringen eens worden. (belga/sam)

ap