Spaanse Guardia Civil treft twee Afrikaanse vluchtelingen aan in matrassen op autodak

Twitter/Jon Inarritu
De Guardia Civil heeft twee Afrikaanse vluchtelingen gevonden in matrassen die vastgebonden waren op het dak van een auto. Dat gebeurde in Melilla, de Spaanse enclave, bij een controle aan de grens met Marokko. De twee verkeerden in goede gezondheid en hadden geen medische verzorging nodig.

Jon Inarritu, een Spaanse senator van de Baskische separatistische partij EH Bildu zette de hallucinante beelden op Twitter. Vluchtelingen blijken zo wanhopig dat ze de gekste en vaak gevaarlijkste pogingen bedenken in hun zoektocht naar een beter leven. Inarritu tweette dat “zolang er geen veilige manieren zijn om asiel aan te vragen, dergelijke situaties zich zullen blijven voordoen aan de zuidelijke grens van Europa”.

Beelden: Twitter/Jon Inarritu

De beelden zouden zondag gefilmd zijn in de Spaanse enclave Melilla aan de Middellandse Zee in Noord-Afrika, vlak bij de Marokkaanse stad Nador. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat deze bijzondere wijze van mensensmokkel in beeld gebracht wordt.

We zien in de video twee agenten van de Guardia Civil in uniform twee matrassen van het dak van een auto tillen en daarna opensnijden met een mes. Twee vluchtelingen komen vervolgens tevoorschijn. Zij lagen verscholen in de uitgeholde matrassen.

De bestuurder vluchtte weg naar Marokko maar werd daar ingerekend.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cecarine De Smet

  Dit zou idd helpen Jules Hollande, maar dan moet het allemaal volgens de regels gaan. En dat is nu juist het probleem, velen gaan niet in aanmerking komen of recht op hebben....Maar ze snappen wel.dat ze niet welkom zijn, dat bewijst wat ze allemaal niet doen....

 • Jules Holland

  Een andere manier om hier vanaf te geraken zou zijn het makkelijker maken van een Asielaanvraag. Dit wil niet zeggen dat we meer asielaanvragen moeten goedkeuren, maar als we zorgen dat de aanvragers niet eerst Europa moeten binnengesmokkeld worden maar gewoon hun aanvraag bij een ambassade in het buitenland zouden kunnen afhandelen, zouden er honderden mensensmokkelaars een andere job moeten zoeken!

 • Marc Rooms

  zolang we in de EU niet direct en zonder pardon gaat deporteren blijft dit duren.

 • Jef Heffens

  Was die chauffeur van een NGO?

 • Luc Lepoudre

  Er is nog straffer geweest enkele jaren geleden, beelden op VRT: ééntje zat in het … handschoenkastje.