Spaanse ex-dokter die pasgeboren baby ontvoerde en doorverkocht ontloopt straf

Betogers op de eerste dag van het proces tegen Eduardo Vela in juni. Op het rechtse bord staat te lezen: "Onze pijn kan niet verjaren".
EPA Betogers op de eerste dag van het proces tegen Eduardo Vela in juni. Op het rechtse bord staat te lezen: "Onze pijn kan niet verjaren".
De rechtbank in Madrid heeft de Spaanse ex-gynaecoloog Eduardo Vela (85) schuldig bevonden, maar niet tot een straf veroordeeld. Vela werd aangeklaagd omdat hij in de jaren zestig een pasgeboren baby had afgenomen van haar moeder om door te verkopen aan een kinderloos koppel. Omdat de feiten verjaard zijn, ontloopt de tachtiger zijn straf.

De zaak draaide specifiek rond de illegale ‘adoptie’ van Inés Madrigal, nu 49 jaar, die na haar geboorte in 1969 door Vela werd ontvoerd. Ze werd daarna doorverkocht aan een ander echtpaar dat geen kinderen kon krijgen, terwijl haar moeder te horen kreeg dat haar baby gestorven was. Vela riskeerde een celstraf van elf jaar voor ontvoering en schriftvervalsing. 

Het is het eerste proces over de zogeheten "gestolen baby's"-dossiers. In het Franco-tijdperk, na de burgeroorlog (1936 - 1939), werden kinderen van tegenstanders van het regime vlak na de geboorte 'gestolen'. 
Artsen vertelden de kersverse ouders dat de kinderen waren overleden, maar in werkelijkheid werden ze ontvoerd om aan andere, meer regeringsgezinde ouders te geven. Volgens schattingen gaat het mogelijk over 30.000 tot zelfs 300.000 kinderen. 

Ines Madrigal, de gestolen baby.
AP Ines Madrigal, de gestolen baby.
Spaanse ex-dokter Eduardo Vela.
RV Spaanse ex-dokter Eduardo Vela.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Don Tessers

    Hij mag zich straks nog één maal "elders" verantwoorden.

  • Nina Huygens

    Zo een feiten zouden noooooooit mogen verjaren!!! Volgens mij moet de wet dringend veranderd worden want ze zijn meer gemaakt in nadeel van de slachtoffers!! Waar is die balans van justitie??

  • ANN LIMBOS

    Elitejustitie ?