Spaanse en Italiaanse premiers slaan alarm: "De EU is in gevaar"

Pedro Sanchez .
AFP Pedro Sanchez .
In de aanloop naar alweer een cruciaal overleg over een gemeenschappelijk Europees antwoord op de economische schok van de coronapandemie hebben zowel de Italiaanse premier Giuseppe Conte als zijn Spaanse ambtgenoot Pedro Sanchez voor het voortbestaan van de Europese Unie gewaarschuwd. Sanchez denkt dat de EU in de nasleep van de coronacrisis uiteen zou kunnen vallen. "De EU is in gevaar, indien we niet solidair zijn", sprak hij.

De pandemie heeft de Europese economie abrupt tot stilstand gebracht en de lidstaten moesten al diep in het rood gaan om bedrijven overeind te houden en werklozen te ondersteunen. Het economisch herstel op langere termijn vergt nog veel meer investeringen en doet opnieuw vragen rijzen over de financiële draagkracht van sommige landen in de eurozone. 

Na zestien uur praten en ruziën tussen de ministers van Financiën, mislukten gisteren de onderhandelingen over een Europees steunpakket. Het gaat om kredietmaatregelen van in totaal 540 miljard euro die op de korte termijn beschikbaar kunnen zijn om de regeringen, het midden- en kleinbedrijf en tijdelijk werkloze werknemers tegen de gevolgen van de pandemie te beschermen. De EU-landen willen vanavond opnieuw proberen een reddingspakket samen te stellen. 

De Europese leiders hebben een afspraak met de geschiedenis. Als we die kans niet grijpen en nieuw leven in het Europese project blazen, dan wordt het risico op mislukking reëel

Giuseppe Conte

Sanchez vindt steun bij zijn Italiaanse ambtgenoot. Samen proberen ze de druk op te voeren in de aanloop naar de videoconferentie van de Europese ministers van Financiën. Volgens Conte is een krachtig Europees antwoord van existentieel belang. “De Europese leiders hebben een afspraak met de geschiedenis. Als we die kans niet grijpen en nieuw leven in het Europese project blazen, dan wordt het risico op mislukking reëel”, zei de Italiaanse premier donderdag aan de Britse openbare omroep BBC. In het Duitse Bild klonk hij eerder nog duidelijker. “Zoniet moeten we Europa afschrijven, en gaat ieder zijn ding doen.”

Drie Europese plannen

Op tafel liggen drie Europees plannen ter waarde van 540 miljard euro die, gestut door garanties van de lidstaten, de eerste vangnetten moeten spannen voor technisch werklozen, bedrijven en nationale begrotingen. Er bestaat nog discussie over de voorwaarden voor toegang tot die fondsen, met name tot het Europese noodfonds ESM. Volgens diplomatieke bronnen stelde vooral Nederland zich dinsdag heel strikt op, maar premier Mark Rutte maakte zich donderdag sterk dat er een akkoord gevonden kan worden. “Ik acht een deal vandaag mogelijk”, zei hij in Den Haag.

Daarnaast ijveren Italië en Spanje met de steun van Frankrijk voor de uitgifte van gemeenschappelijk schuldpapier om het herstel op langere termijn te financieren. Het splijt de eurolanden in twee kampen. Landen met meer gezonde openbare financiën, zoals Duitsland en Nederland, willen daar helemaal niet van weten. Naar verluidt herhaalde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag naar tijdens een videoconferentie met leden van haar christendemocratische partij CDU dat er geen politieke consensus over zogenaamde corona-obligaties is.

Nieuwe eurocrisis?

Zo loert een nieuwe, nog grotere eurocrisis om de hoek. Ervaringsdeskundige Jean-Claude Juncker schaart zich in de Franse krant Libération achter de uitgifte van corona-obligaties. “Het gaat hier niet om het mutualiseren van nationale schulden uit het verleden, maar het mutualiseren van de schulden die het gevolg zullen zijn van de budgetten die in stelling moeten worden gebracht om de coronacrisis aan te pakken”, duidt de vroegere voorzitter van de Europese Commissie.

Na de crisis zullen we betere Europeanen zijn

Jean-Claude Juncker

Ook Juncker ziet “een risico dat de landen van het zuiden het Europese project de rug zullen toekeren indien de Unie niet reageert met het elan van solidariteit dat nu nodig is”. Anderzijds zal de coronacrisis misschien aantonen dat nationale staten zo’n situatie niet alleen de baas kunnen. “Na de crisis zullen we betere Europeanen zijn”, meent de Luxemburger. 

Lees ook:

Dagelijkse dodentol in Spanje voor tweede dag op rij gestegen: “Vanaf eind april zullen we langzaam terugkeren naar normale leven”

Ieder voor zich: hoe corona de Europese Unie doet barsten en de democratie uitholt (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rob Verhey

  Beste Ivo Vandeneynde, Een toetredingseis voor de Europese Monetaire Unie was een staatsschuld onder de 60% van het BNP. In 1998 bedroeg de staatsschuld van Italië 114,1% van hun BNP. Nu staat Italiës staatsschuld vóór de corona crisus op 134,8%. Italie heeft nog nooit aan zijn verplichting van de EU voldaan en gebruiken nu de corona crisis als excuse om hun economie te redden. Wij en u dus moet straks alles gaan betalen... niet gaan klagen als de rekening bij u gepresenteerd wordt.

 • marc de baerdemaeker

  Ik denk dat de Spaanse premier groot gelijk heeft . We hebben geen beteulende EU nodig , maar een ondersteunende

 • Sandra Peeters

  Ach ja nu ineens zo zegt. Waarom moeten wij nog een land centen blijven toesturen die nog geeneens de basismensenrechten respecteer noch democratie. Zo lang is het nu ook allemaal niet geleden dat we nu plots geheugenverlies zouden hebben hé. Vraag me eerlijk af of 'Europa' niet eerst had moeten uitbreiden van Benelux naar aansluitend Engeland, Denemarken, Frankrijk, Zweden, IJsland, Noorwegen...Noord-Europa dus. Had een veel betere match geweest dan zo ineens direct al de rest er bij.

 • peter maas

  Ik hoop het,sinds het begin zijn er alleen maar pestwetten bijgekomen en van een financieel betere toekomst heb ik na al die jaren niks gemerkt!

 • William Lambrecht

  Jaja, in uw belang zeker dat er solidariteit moet komen !