Spaanse conservatieve partij in vrije val bij de kiezers

Mariano Rajoy
AFP Mariano Rajoy
De corruptieschandalen bij de Spaanse conservatieven doen de partij van premier Mariano Rajoy geen goed. Volgens een peiling is de Volkspartij weggezakt naar de derde plek.

De Spaanse regering van premier Mariano Rajoy verliest het vertrouwen van de kiezer. Meer dan de helft van de kiezers, die de conservatieve Volkspartij (PP) in november 2011 aan een absolute meerderheid had geholpen, keren volgens een bevraging van El País de PP de rug toe.

Bij verkiezingen zou de PP momenteel nog maar op 20,0 procent van de stemmen (2011: 44,6 procent) mogen hopen en zou daarmee slechts de derde fractie in het parlement zijn. De krant schrijft zondag dat de socialisten (PSOE) met 27,7 (2011: 28,7) procent aan de leiding liggen, net voor de nieuwe linkse partij Podemos (Wij kunnen), die op 25,0 procent uitkomt. De sterke groei van de begin dit jaar opgerichte partij is volgens de peiling echter voorbij.

De populairste figuur in de Spaanse politiek is koning Felipe VI, voor partijvoorzitter Pablo Iglesias van Podemos en de afgevaardigde van Verenigd Links (IU), Alberto Garzón. Rajoy sluit de lijst af op de laatste plaats.

De regeringsleider kondigde aan dat hij bij de parlementsverkiezingen in de herfst van 2015 opnieuw als kandidaat van de PP de race wil aangaan. De verkiezingen worden overigens niet vervroegd, zei Rajoy zaterdag bij een ontvangst in het parlement voor de "Dag van de Grondwet". De slechte beurt van de PP in de peilingen wordt toegedicht aan de omstreden besparingsbeslissingen van de regering en een reeks van corruptieschandalen binnen de partij.