Spaanse (92) overleeft aanrijding met elektrische step niet

Elektrische deelsteps duiken meer en meer op in Spaanse steden, zoals hier in Madrid (archieffoto).
REUTERS Elektrische deelsteps duiken meer en meer op in Spaanse steden, zoals hier in Madrid (archieffoto).
Een hoogbejaarde voetgangster (92) is in augustus in Esplugues de Llobregat nabij Barcelona om het leven gekomen bij een aanrijding met een elektrische step. De feiten zijn nu pas, drie maanden later bekendgemaakt. De jonge bestuurder van de step en de persoon die achterop hing, zijn aangeklaagd voor onder meer roekeloosheid. Het incident is het eerste dodelijk ongeval met een elektrische step in Spanje.

De aanrijding gebeurde overdag in de voetgangerszone van de Barcelonese buitenwijk. Door de klap viel de passant met haar hoofd op de grond. Ze overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. Volgens de politie reden de twee met een snelheid van dertig km per uur, waarmee ze een snelheidsovertreding begingen.

Het onderzoek naar de feiten is afgerond. In aanloop naar de juridische procedure tegen de twee jongeren werd het incident nu pas bekendgemaakt. Hen wordt roekeloosheid met de dood tot gevolg ten laste gelegd. Voor een verkeersmisdrijf komen de twee vooralsnog niet in aanmerking, omdat de Spaanse wetgeving hierover achterop hinkt.  Of de step in kwestie hun eigendom was, is niet duidelijk. Deelsystemen met elektrische steps duiken sinds dit jaar in steeds meer Spaanse steden op. 

Voor de feiten in Esplugues de Llobregat werd aangenomen dat een verkeersongeval in september het eerste dodelijke incident met een elektrische step in Spanje was. Een veertigjarige vrouw kwam toen nabij Barcelona ten val met haar step, belandde vervolgens op de rijbaan waarop een achterliggende vrachtwagen haar niet meer kon ontwijken.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  En Michel sluit zijn ogen.

 • rik lagrou

  Die mogen niet op voetpad als sneller dan stapvoets rijden+-8km uur=op de openbare weg Voetganger straten zou men daar midden voorzien!Alle steps en verkeer voorlaten ook met fiets moet dat doen verkeer achter u doorlaten in steden!

 • Jean-Pierre Peeters

  Het is een pest in de straten van t centrum ! Overal staan steps wild geparkeerd,trop is teveel ! Ze rijden veel te snel tussen de voetgangers door...je moet echt opzij springen voor deze bestuurders ! Is er geen wetgeving : STAPVOETS tussen de voetgangers ! Dat geld OOK voor de fietsers he !! STAPVOETS !! en niet bellen om opzij te gaan ... jullie moeten oppassen !

 • Edmond Dillien

  Overal in Europa worden meer en meer wandelstraten gemaakt verplicht de mensen dan ook om er te wandelen en daarmee bedoel ik dat ieder transport van mensen, buiten dat voor invaliden en gehandicapten, niet bereden mag worden in die straten, geen steps, fietsen of eender welk ander gedoe gewoon te voet door die straten.

 • Walter Lippens

  Verbieden die vodden.