Ga naar de mobiele website
^ Top

Spaanse (23) eist maandelijks inkomen van papa maar vangt bot bij rechter

thinkstock
Een Spaanse rechter heeft een 23-jarige vrouw afgewezen die eiste dat haar ouders haar financieel zouden blijven bijstaan. De rechtbank oordeelde dat ze "te lui was om geld te verdienen".

Het vonnis is opmerkelijk voor een land dat familiewaarden hoog in het vaandel draagt. Eerdere uitspraken waren vaak in het voordeel van de op geld beluste kinderen, die zelfs tot in hun dertiger jaren op financiële steun van hun ouders mochten rekenen. Afgedwongen voor de rechtbank.

Spanje kent een hoge werkloosheidsgraad bij jongeren, die na hun studies vaak gedwongen worden om nog jaren een beroep te doen op de centjes van hotel mama of papa. 43 procent van de min-dertigjarigen is werkloos. Minder dan 40 procent van de Spaanse jongeren werkt in vaste loondienst. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen het ouderlijke huis verlaten is in Spanje dan ook gestegen tot 29,4 jaar. Ter vergelijking: in Zweden vliegen kinderen bijna negen jaar jonger uit. België hangt ergens in het midden: wij gaan gemiddeld rond ons 25ste alleen wonen.

De vrouw van 23 uit de Noord-Spaanse kustgemeente Castro Urdiales eiste een alimentatie van 300 euro per maand van haar vader. Haar ouders waren in 2012 gescheiden en er was geen financiële regeling voor haar getroffen. Maar de rechtbank wees erop dat ze haar voortgezette studies niet had afgemaakt en ook niet haar IT-cursussen, waarvoor ze nochtans geld van haar ouders had gekregen.

Volgens de Spaanse wet moeten ouders financieel instaan voor hun kinderen tot die de economische onafhankelijkheid hebben bereikt, zeg maar: op eigen benen kunnen staan. Maar volgens de rechters kunnen ouders toch aan die verantwoordelijkheid ontsnappen, als kinderen met hun gedrag de eigen toekomst boycotten. In dit geval spraken de rechters van "nonchalence, luiheid en het nalaten om kansen te grijpen".

Vorig jaar kreeg een 19-jarige, die noch studeerde noch werkte, in een soortgelijk proces eveneens te horen dat zijn ouders niet financieel moesten opdraaien voor zijn "grillige levensstijl".   

Volgens Maria Dolores Lozano, voorzitter van de Spaanse vereniging van advocaten inzake familierecht, zoeken ouders inderdaad hoe langer hoe meer juridische hulp. "Kinderen kunnen niet zomaar gratis financieel op hun ouders teren", zegt ze. "Ouders vragen aan het gerecht hoe ze hen kunnen buitenwerken."

De rechtbank oordeelde in een ander geval dan weer in het voordeel van het kind. De vader van de 33-jarige Clara uit Galicië moet zo maandelijks 450 euro blijven ophoesten, tot zijn dochter een job vindt in het verlengde van haar masterdiploma. Het unieke aan dit vonnis is dat er in Spanje dus geen limiet blijkt te staan op de geldelijke toelage van ouders voor hun kinderen.

Het is de economische crisis die in de praktijk de leeftijdsgrens van de financiële afhankelijkheid van ouders bij Spaanse kinderen heeft doen opschuiven van ergens achteraan in de twintig tot na de dertig.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gun A

  Geduld. Als haar ouders bejaard zijn kunnen ze haar dan eens aanklagen om verplicht voor hen te zorgen.

 • MYRTHE PASS

  En wat gebeurt er in België? Er zijn mannen die nooit van straat geraken en tot de dood van de ouders bij hun ouders blijven wonen. Ongeacht of de ouders dit willen of niet. Gewoonweg omdat ze willen blijven genieten van hotel Mama en ondertussen sparen of beleggen ze hun financiën voor zichzelf.

 • MYRTHE PASS

  Ik zit dan onder het gemiddelde. Ik ging.op mijn 22 jaar al alleen wonen.

 • mieke jansens

  kinderen tegenwoordig..bah

 • M van der Reijden

  Benieuwd wat ze doen als ze zelf kids krijgen. Als ze die nog willen

Gesponsord

Meld een bug