Spaans volkslied galmt door Barcelona wanneer Catalaanse regering eigen hymne inzet tijdens herdenkingsmoment

Torra en zijn regering bij het standbeeld van de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes in Barcelona.
EPA Torra en zijn regering bij het standbeeld van de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes in Barcelona.
Een plechtig herdenkingsmoment ter gelegenheid van de nationale Catalaanse feestdag in Barcelona is vanmorgen verstoord toen het Spaanse volkslied luid over het plein galmde waar onder anderen de premier van de regio, Quim Torra, net de Catalaanse hymne (Els Segadors) begon te zingen. 

Het plein was afgesloten voor het publiek uit vrees voor ongeregeldheden, maar de separatist Torra en zijn regering werden “muzikaal lastiggevallen” met de Marcha Real, de Spaanse hymne die luid vanop het balkon van een hotelkamer vlakbij klonk.

Torra en de ministers legden in de gietende regen een krans bij het monument voor de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes (1660-1743). Hij was een belangrijk verdediger van het door Franse en Spaanse troepen belegerde Barcelona tijdens de Spaanse Successieoorlog. 

De val van Barcelona op 11 september 1714, die het einde inluidde van de zelfstandigheid van Catalonië, wordt nog steeds herdacht en is voor de separatisten hun nationale feestdag, die La Diada heet. Later op de dag betogen honderdduizenden separatisten in het centrum van Barcelona.

EPA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tanto Monta

  Joris.de ruptuur met Spanje uitroepen na een illegale referendum. Daarmee de rechten schenden van de mensen die wel de wet respecteren en in hun land willen blijven wonen zonder te moeten verhuizen..Feiten genoeg?

 • Joris Van Meirvenne

  Dirk vangossum : en welke criminele feiten hebben ze dan wel gepleegd ?

 • Peter Janssens

  Kleine nuance, Dirk: separatisten zijn mensen die beter ZIJN dan de anderen. Zonder Vlaanderen geen Wallonië, en zonder Catalonië zou Spanje ook veel armer zijn. En referendums zouden moeten de grondwet kunnen veranderen, want in een echte democratie ligt de macht bij het volk en niet bij de wetmakers.

 • joseph kellens

  Weer n pracht voorbeeld dat de EEG een utopie is.

 • Piet Van Buggenhout

  Resolutie 1514 van de Verenigde Naties: Art.2: alle volkeren hebben recht op zelfbeschikking Art.3: politieke, economische, sociale,... onvoorbereidheid mogen nooit de reden zijn om onafhankelijkheid te weigeren. Art.4: elke gewapende actie of repressie tegen de afhankelijke volkeren moeten stoppen zodat ze hun onafhankelijkheid kunnen bereiken.