Spaans reddingsschip Open Arms op weg naar Lampedusa na beslissing rechtbank

Op de Open Arms liep de spanning de afgelopen uren en dagen hoog op.
AP Op de Open Arms liep de spanning de afgelopen uren en dagen hoog op.
Een boot met circa 160 geredde migranten aan boord moet worden toegelaten tot de Italiaanse territoriale wateren. Dat besloot een rechtbank in Rome, die oordeelde dat direct hulp moet worden verleend aan opvarenden die dat hard nodig hebben. Het schip zette na de beslissing koers richting het eiland Lampedusa.

De organisatie achter het schip Open Arms heeft de noodklok geluid over de situatie aan boord. Daar loopt de spanning volgens de oprichter hoog op. "Er is onenigheid over plekken in de schaduw, plekken in de zon, over eten en over de rij voor het toilet", zei Oscar Camps tegen een Spaanse radiozender.

Open Arms stapte naar de rechter, en in een geschreven uitspraak zei die dat het schip Open Arms, dat al bijna twee weken in de Middellandse Zee ronddobbert omdat het nergens mag aanmeren, zich in een “uitzonderlijk ernstige” situatie bevindt. Daarom moet de boot toegelaten worden tot de Italiaanse wateren, en moeten de meest hulpbehoevenden “onmiddellijke bijstand” krijgen, klonk het. In de beslissing staat wel niet of de boot ook toestemming moet krijgen om aan te meren, en of de vluchtelingen aan land moeten mogen komen. 

Minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken heeft al duidelijk gemaakt dat te willen voorkomen. Hij had het schip eerder verboden in Italiaanse wateren te varen.  Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de beslissing te zullen aanvechten. De Open Arms bleef dagenlang in Libische en Maltese wateren. Daar verstoorden ze andere reddingsoperaties en verzamelden ze systematisch mensen met het politieke doel ze naar Italië te brengen”, aldus het departement. Salvini verwijt hulporganisaties die migranten van bootjes redden bij Libië mensensmokkelaars te helpen. De organisaties achter reddingsschepen als de Open Arms zeggen juist levens te redden. Italië en Malta hebben al verschillende keren reddingsschepen met geredde migranten aan boord geweigerd, omdat ze eerst zeker wilden zijn dat andere EU-lidstaten ze zouden opnemen.

Camps reageerde wel opgetogen op de uitspraak. “We kunnen Italiaanse wateren binnenvaren zonder te hoeven vrezen voor een boete of de inbeslagname van ons schip”, zei hij in Madrid tegen journalisten. Het zou niet de bedoeling zijn zonder toestemming aan te leggen, zoals het schip Sea-Watch 3 eerder deed.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anita Billen

  Schandalig dat ze nu verplichten om al die mannen hier binnen te laten. Een mens voelt zich niet meer veilig en dit in gans Europa . Die politiekers/ rechters spelen een heel vies spelletje. Stuur ze naar Egypte,marokka,Tunesië enz. Maar NIET Europa .

 • Karel Vanormelingen

  Elke water taxi migrant is goed voor 10000 extra stemmen extreem rechts

 • thierry bollaert

  inderdaad ,in europa zijn de mensen dat beu!!!genoeg NIET EUROPESE landen waar ze veilig aan wal kunnen gezet worden, EN dan nog met de zelfde cultuur en godsdienst,wat in EUROPA niet is. politieke spelletjes.....

 • Antoine De Geyter

  Als deze mensen worden opgevist vóór de Lybische kust, kunnen ze aan de meest nabije kust of haven in veiligheid gebracht worden. In dit geval beginnen de ngo's zich schuldig te maken aan mensensmokkel.

 • vandekempen bart

  tunesie, egypte... mogelijkheden genoeg, én dichterbij. maar nee, de laffe moraalridders lappen alle internationale regels aan hun laars onder het mom van menselijkheid.