Spaans parket wil Puigdemont laten arresteren als hij naar Denemarken reist

AFP
Als de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont maandag zoals aangekondigd naar de Deense hoofdstad Kopenhagen reist, zal het Spaanse parket zijn arrestatie vragen. 

Dat is opmerkelijk, want vorige maand besliste het Spaanse Hooggerechtshof nog om het Europees aanhoudingsbevel tegen Puigdemont in te trekken, waardoor hij buiten Spanje in principe een vrij man is.

Puigdemont verblijft sedert enkele maanden in België. Dat het aanhoudingsbevel werd ingetrokken, werd begin december dan ook op enige opluchting onthaald in ons land. Nu kondigt het parket in een mededeling aan dat het de onderzoeksrechter die zich over de unilaterale Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring buigt, om een nieuw Europees aanhoudingsbevel zal vragen, "om aan de Deense gerechtelijke autoriteiten de arrestatie van de beschuldigde te vragen".

De afgezette Catalaanse premier wil maandag voor het eerst sinds eind oktober België verlaten om in Denemarken deel te nemen aan een politiek debat aan de universiteit van Kopenhagen, onder de titel 'Catalonië en Europa op de tweesprong voor de democratie?'. Intussen zou in Barcelona de nieuwe voorzitter van het Catalaanse parlement bekend moeten maken wie de kandidaat wordt om de Catalaanse regering voor te zitten. Mogelijk wordt dat Puigdemont.

Paul Bekaert, Puigdemonts advocaat, stelt zondagnamiddag nog niet op de hoogte te zijn over het voornemen van het Spaanse parket om een aanhoudingsbevel aan te vragen. Hij wenst geen commentaar te geven. 
64 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy DESMET

  Wat weinig geweten is, is dat precies 100 jaar geleden de Vlaamse onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Zie hiervoor een opiniestuk van Bruno Yammine bij VRT Nu. Die onafhankelijkheidsverklaring is op een sisser geëindigd ...

 • Marc Van Den Berghe

  Ja, onbetrouwbaar die Spaanse justitie: inderdaad tactieken uit het Franco-tijdperk.

 • Danny Govaerts

  Dit bewijst toch weer dat het een politiek proces is .ik kan dit zelfs lezen in de commentaren van sommige . Ze staan in Spanje nog heel dicht tegen het beleid van Franco destijds ,,niet veel verandert . Als ze eens echt Europees gaan denken en onderhandelen over dingen in de plaats van IK heb gelijk of ik pak U op...

 • Wim Van Laethem

  Van Brussel naar Kopenhagen. Lapland is ook nog een optie... Hier in Spanje vinden ze "Pokemon-Puigdemont" een echte held hoor... Hallelujah !

 • paul geenen

  zet dat paljaske eens vlug de grens over, is eerst en vooral een lafaard en volksverrader, leeft hier dankzij de Nva adepten in grote sier, weg ermee, misselijk ventje!!