Spaans parket vraagt tot 25 jaar cel voor Catalaanse onafhankelijkheidsleiders

In Catalonië wordt al een jaar lang geprotesteerd tegen de opsluiting van de onafhankelijkheidsleiders en politici (op het spandoek de afbeelding van ex-vicepremier Oriol Junqueras).
AFP In Catalonië wordt al een jaar lang geprotesteerd tegen de opsluiting van de onafhankelijkheidsleiders en politici (op het spandoek de afbeelding van ex-vicepremier Oriol Junqueras).
Het Spaanse Openbare Ministerie heeft vandaag zijn strafeis bekendgemaakt voor de Catalaanse onafhankelijkheidsleiders die al meer dan een jaar in de gevangenis zitten en volgend jaar voor het gerecht moeten verschijnen. Oriol Junqueras, vicepremier in de vorige regering onder leiding van ex-premier Carles Puigdemont, moet voor het parket 25 jaar naar de gevangenis voor rebellie en malversatie van overheidsgeld. Ook voor andere onafhankelijkheidsleiders worden strenge straffen gevraagd.

De leiders van de twee belangrijkste onafhankelijkheidsorganisaties, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart moeten voor het parket 17 jaar naar de cel. Dezelfde straf wordt gevraagd voor Carme Forcadell, ex-voorzitster van het Catalaanse parlement die in oktober 2017 een zitting toeliet waarop de onafhankelijkheid van Catalonië werd uitgeroepen. 

Voor de voormalige ministers Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa en Josep Rull wordt 16 jaar cel gevraagd. Josep Lluís Trapero, voormalig hoofd van de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, zou 11 jaar de cel in moeten. Allen worden door het parket beschuldigd van rebellie, waar een gevangenisstraf tot 30 jaar op staat.

Gisteren maakte de Spaanse regering een opening richting de Catalaanse separatisten door de advocaat van de staat, die een soort burgerlijke partij is in de zaak, te dwingen de beschuldiging van rebellie te laten vallen en enkel straffen te vragen voor de beschuldiging van malversatie en opruiing. De staat vraagt daarom bijvoorbeeld ‘maar’ 12 jaar cel voor Junqueras. Het parket blijft echter de beschuldiging ‘rebellie ‘hanteren.

Een brede waaier van getuigen en eminente juristen ver buiten het separatistische kamp betwisten dat geweld gebruikt werd tijdens het onafhankelijkheidsproces in Catalonië

‘Intimidatie’

Volgens het Openbaar Ministerie “overwoog het afscheidingsplan het gebruik van alle nodige middelen om het doel te bereiken, met inbegrip van het nodige geweld om zich van het beoogde criminele resultaat te verzekeren – aangezien ze (de Catalaanse leiders, red.) zeker waren dat de staat de situatie niet zou aanvaarden”. Het parket verwijst daarbij naar “de intimidatie”, die zou zijn uitgegaan van de grote betogingen die de separatisten organiseerden, en van de 17.000 manschappen tellende regionale politie Mossos d’Esquadra, die uitsluitend de instructies van de separatisten zou hebben opgevolgd.

Een brede waaier van getuigen en eminente juristen ver buiten het separatistische kamp betwisten echter dat geweld gebruikt werd tijdens het onafhankelijkheidsproces in Catalonië.

Puigdemont

In totaal worden 18 politici en onafhankelijkheidsleiders beschuldigd. Een aantal anderen bevinden zich nog altijd in ons land, onder wie ex-premier Puigdemont. Het proces tegen de opgesloten leiders in Spanje begint waarschijnlijk volgend voorjaar.
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • cedric van nyevelt

  Christine Laevers...zulk voorbijgestreefde stellingen dat u heeft ;) we leven niet meer in de middeleeuwen hé ;)

 • Charl Ockx

  In een echte democratie zou een groot deel van de bevolking ook niet bij Europa willen horen toch werd het ons opgedrongen.

 • rob jamers

  geen onafhankelijkheid en lang in gevangenis, en de laf is altijd hier , en lever nu die Puigdemont uit

 • Christine Laevers

  Elke regio zou zich onafhankelijk moeten kunnen verklaren zonder poespas. Handelsrelaties zullen er altijd zijn. Less is more. Die drang naar grote territoriale gebieden zijn stuiptrekkingen van de kolonialistische en imperialistische strekkingen van de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Volledig voorbij gestreefd!

 • Jacky GENESSE

  De separatisten zijn nooit in de meerderheid geweest , dus zoals in een normale democratie zou moeten gebeuren : geen onafhankelijkheid