Spaans oorlogsschip provoceert Gibraltar en laat nationaal volkslied door boxen schallen

Een stoplicht aan de grensovergang tussen Spanje en Gilbraltar.
REUTERS Een stoplicht aan de grensovergang tussen Spanje en Gilbraltar.
Een Spaans oorlogsschip heeft vandaag de Britse autoriteiten geprovoceerd door de territoriale wateren van Gibraltar binnen te varen en het Spaanse volkslied La Marcha Real te laten schallen door de luidsprekers aan dek. Een kleine boot van de Britse marine escorteerde het Spaanse fregat op zijn uitdagende trip langs de rots.

Door de brexit is de spanning tussen beide landen toegenomen. Er is al eerder te dicht langs de kust gevaren door Spaanse schepen om vanwege de Britse uittreding uit de EU aandacht te vragen voor de status van dit overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië. 

Britse 'officials' hebben in media als The Sun de regering-May opgeroepen actie te ondernemen ter bescherming van haar bevolking. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop nog niet gereageerd.

1704

Spanje verloor het schiereiland in 1704 door een aanval van een Nederlands-Britse vloot en stond het negen jaar later tandenknarsend bij verdrag aan het Verenigd Koninkrijk af. Madrid probeert dit al meer dan driehonderd jaar met diplomatie en pesterijen ongedaan te maken. Gibraltar, niet groter dan zeven vierkante kilometer,  stemde in 2016 massaal tegen de brexit.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos meurrens

  Spanje denkt dat heel de wereld aan hun voeten ligt.Ze zouden zich serieus kunnen vergissen, want tegen Engeland hebben ze geen schijn van kans.

 • Ronald Roelants

  Zoals iedereen weet, heeft ook Spanje een aantal steden in Marokko ; gaan ze die ook afgeven aan Marokko ?

 • Piet Van Buggenhout

  Het zou doodjammer zijn als de Spaanse knorpotten van Madrid Gibraltar weer zouden inpalmen! Een heel speciale ervaring en sfeer als je in zuid-Spanje bent en een uitstap naar Gibraltar maakt.

 • Jan Verstrepen

  Denk dat de Spanjaarden op die manier eens kennis gaan maken met wat in Argentinië gebeurt is, Britten laten niet met zich sollen, leer je geschiedenis!

 • Laetitia Dubois

  Dat ze een referendum maar houden en Gibraltar zal rap onafhankelijk of Spaans zijn. 95% hebben tegen brexit gestemd. Schotland zal wel volgen.