Spaans hooggerechtshof vraagt België om Spaanse rechter voor rechtbank te verdedigen

Carlos Lesmes (centraal op de foto)
EPA Carlos Lesmes (centraal op de foto)
De voorzitter van het Spaanse hooggerechtshof, Carlos Lesmes, heeft een brief geschreven aan de Spaanse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. Daarin vraagt hij hen om het op te nemen voor de Spaanse rechter die door de voormalige minister-president van Catalonië Carles Puigdemont voor de rechtbank gedaagd wordt in België. Ook vraagt Lesmes de ministers om aan de Belgische regering te vragen de gedagvaarde rechter, Pablo Llarena, te verdedigen. Dat schrijft de Spaanse krant El País.

De voorzitter van het hooggerechtshof vraagt in zijn brief aan minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell om zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders (MR) aan te spreken. Lesmes wil dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken vraagt dat de Belgische regering voor de rechtbank de verdediging van de gedagvaarde rechter op zich neemt "in naam van de Belgische staat, maar ter verdediging van de immuniteit van Spanje en van de gedagvaarde rechter van het hooggerechtshof."

Volgens Lesmes is de rechtzaak in België een bedreiging voor de Spaanse instellingen en rechtspraak. Hoewel een Spaanse rechter een verzoek van het Belgisch gerecht om Llarena te verhoren, verworpen heeft en de gedagvaarde rechter waarschijnlijk niet zal komen opdagen, "is het onzeker welke beslissing de Belgische rechtbanken zullen nemen".

Volgens de advocaten van Puigdemont en vier andere afgezette Catalaanse ministers heeft Llarena op 22 februari in zijn kaarten laten kijken toen hij in Oviedo tegenover de lokale pers zei dat de Catalaanse politici die in Spanje in de cel zitten, geen politieke gevangenen zijn. "Die rechter heeft dus buiten de rechtbank al geprejugeerd, zijn oordeel over deze zaak laten blijken", zei advocaat Paul Bekaert daarover.

Llarena zou in principe op 4 september voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel moeten verschijnen. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tanto Monta

  Ja frank? Vind ik ook. Wat heeft belgie er mee te maken he? Ze zouden in spanje alles wat van hier(het gerecht) komt gewoon de vuilbak in moeten gooien..

 • Victor Munster

  Onafhankelijk Spaans gerecht? Waarom lopen die internationale aanhoudingsbevelen dan telkens op een "Njet" van hun Europese collega's? Ondanks Europese uitleveringsverdragen?

 • Johan Picavet

  Zelfde rechten als eender welke andere beklaagde, geen uitzonderingen.

 • jos beverke

  Jos Spriet:Wat heeft dat met "dictatoriaal"Spanje te maken?Het gaat hem hier over een vraag van het hoger gerechtshof die zich met de wet en niet met de politiek bemoeit.De waarheid is gekend.Tenzij natuurlijk voor hen die NVA ooglappen hebben!

 • Chris Vandeneede

  Bij ons is er scheiding der machten: dat mag gewoon niet.